Tudjuk, hogy a tejtermelés rendkívül szén-dioxid-intenzív, kezdve a hatalmas mennyiségű metángáz kibocsátásától az állattenyésztéshez szükséges takarmány termesztéséig. Ráadásul körülbelül háromszor annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a növényi alternatívák, bár így is sokan gondolják azt, hogy a növényi tejek sem jelentenek sokkal környezetbarátabb alternatívát.
A szójatejet például gyakran elítélik az erdőirtással való kapcsolata miatt. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szójatermesztés céljából kiirtott földterületeket nem növényi tej előállítására, hanem állattenyésztésre használják. Valójában a szójatermés 80 százalékát haszonállatok takarmányaként termesztik. Emellett a mandulatejet széles körben a környezetre nézve a legrosszabb növényi tejnek tartják a vízhasználat, a földhasználat és a károsanyag-kibocsátás szempontjából. Egyetlen liter tej előállításához például elképesztő 371 liter vízre van szükség. De bármelyik növényi tejet is választjuk, mindegyiknek kisebb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a tejtermékeknek, nem beszélve a táplálkozási és etikai előnyökről.
A növényi tejek közé pedig egy új versenyző is érkezett a burgonyatej, mely nem több, mint ahogy a neve is utal rá: krumpliból készült növényi tej, melyet a svéd DUG márka állít elő. Aki már kóstolta, azt mondja állaga fehér és tejszerű, íze pedig enyhe. A termékfejlesztésben Eva Tornberg tüdőgyógyász professzor vett részt, és a jelenlegi választékban az Original, a Barista és a cukrozatlan szerepel.
A burgonyatej lényegesen kevesebb CO2-t termel, mint a tejtermékek – más népszerű növényi tejeknél is környezetbarátabbnak számít. A márka szerint a földhasználat szempontjából kétszer olyan hatékony, mint a zab termesztése, és több mint 50-szer kevesebb vizet igényel, mint a mandulatej. A környezeti előnyök mellett a szerény burgonya tele van jó tulajdonságokkal. A gyökérzöldség számos egészségügyi előnyt tartalmaz, például jó rost-, C-vitamin-, kálium- és magnéziumforrás. Ezenkívül antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek, köztük a rák kialakulásának esélyét. Magas keményítőtartalma miatt pedig az emésztési funkciók javulásával is összefüggésbe hozható.