Egyre inkább érdemes lenne áttérnünk a tengeri élelmiszerekre
Egyre inkább érdemes lenne áttérnünk a tengeri élelmiszerekre

A blue foodnak is nevezett, édesvizekből és tengerekből származó élelmiszerek több szempontból is a fenntartható táplálkozás, azon belül is a fehérjebevitel egyik jövőbeni alapját képezhetik, de semmiképp a már most is komoly károkat okozó túlhalászat árán.

A másfélfok.hu cikke szerint a vizekből származó élelmiszerek 3,2 milliárd ember számára jelentik a fő fehérjeforrást, 800 millió embernek pedig megélhetést biztosítanak. De ismerve azokat a problémákat, melyek már ma is sújtják a halászatot, hogyan képzelhető el, hogy a tengeri élelmiszerek fogyasztásának volumene tartósan fennmaradjon, sőt növekedjen?

Tenyésszünk moszatot!

Több kutatás is alátámasztja, hogy nitrogén- és foszforszennyezés tekintetében a a kagylók és a moszatok fogyasztása terheli a legkevésbé a környezetet. A megoldást tehát az jelentheti, ha ezeket, esetleg kisebb testű halfajtákat kezdünk minél nagyobb volumenben tenyészteni. Az sem mindegy persze, hogy ehhez milyen tenyésztési technológiát alkalmazunk, de ma már léteznek olyan eljárások, melyek esetében mind a hozam, mind a tápanyag-felhasználás optimális, viszonylag alacsony környezeti terhelés mellett.

A másik, legalább ilyen fontos lehetőség, hogy azok esetében, akik nyitottak a húsfogyasztás csökkentésére, növelni kell a nem állati eredetű élelmiszerek (tengeri algák és vízi növények) arányát az elfogyasztott táplálékon belül.

Nem elhanyagolható előnye a tengeri élőlényeknek, hogy több kutatás szerint is jóval több fontos tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint a szárazföldi élőlények. Így például az omega-3 zsírsav, illetve A és B12-vitamin, továbbá kalcium-, jód-, vas- és cinktartalmuk is nagyobb mint a megszokott haszonállatok esetében.

A témát sajnos sokban befolyásolja a klímaváltozás kérdése is, azonban ha sikerülne megvalósítani a cikkben részletesen kifejtett ötleteket, azzal a fenntarthatóbb étkezés és az alultápláltság leküzdésének irányában is nagyot lépnénk előre. Akit alaposabban érdekel a téma, mindenképpen olvassa el a másfélfok.hu cikkét!

search icon