A különleges aromák kinyerése után visszamaradó mélybarna őrlemény igazi csodaszer, ami a konyhától a kertig jó szolgálatot tehet nekünk.
Egy-két legenda kering ugyan a kávézacc hasznosságáról, de csak kevesen tudják, mennyi mindenre lehet használni magát a kávéport és a zaccot. A házipatika.com a Green Cup Coffe alapján összegyűjtött néhány okot arra, miért ne végezze a zacc a szemétben:
- Használhatjuk a hűtőszekrény szagának semlegesítése. A frissen őrölt kávé illata csodálatos, de maga az őrlemény másra is hasznos. Kevesen tudják, de magába szív minden más szagot a környezetében.
- Kiválóan alkalmas növények trágyázására. A virágföldhöz adagoljunk egy-két evőkanál őrölt kávét, így további hasznos tápanyagokat juttatunk a talajba.
- Folttisztításra is használhatjuk. Ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingét, egy kis kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet művelni, csak dörzsöljünk bátran!
- A grillsütő tisztításához is bevethetjük. Szivaccsal felitatva remek súrolószer a kávézacc is, de arra figyeljünk, hogy a megtisztítani kívánt felületet ne nedvesítsük be!
- Dugulásmentes lefolyó. A mosogatás miatt gyakran elduguló konyhai lefolyó tisztításának legolcsóbb módja, ha a kávézaccot egyszerűen beleöntjük a lefolyóba. A szemcsék nem akadnak fenn, ráadásul magukkal viszik a letapadt szennyeződéseket is.
A házipatika.com cikke további tanácsokkal is szolgál, például a kávézaccal kapcsolatos szépségtitkokról. A kávézáshoz kapcsolódó hulladékok és melléktermékek nem csak a háztartásban juthatnak rendhagyó szerephez: a dizájnerek is megtalálják a módját, hogy eltérítsék őket a hulladéklerakóktól.
Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/kidobni_tilos_mire_jo_a_kavezacc/20150220114802