Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszer-fogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló, és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.
Annak érdekében, hogy mérsékeljék az élelmiszer-pazarlást, a portlandi Kimpton Hotel Monaco felhagyott az ingyen kenyér kínálásának gyakorlatával – írja a Skift.com.
A négy hónapig tartó kísérlet során felmérték, hogy nagyjából 10 kilóval kevesebb kenyértészta fogy hetente, és mintegy 30 kiló vajat spórolnak meg egy hónapban. A kenyeret ezentúl is kínálják, de a vendégeknek kérniük kell.
„Nem látunk különbséget a vendégek elégedettségében” – mondta el a lapnak Monica McBride, a WWF élelmiszer-pazarlásért felelős témavezetője, aki szorgalmazta a váltást a hotelnél.
A gyakorlat egyre terjed szerte a világon, mivel a szállodák felismerték: sem gazdaságilag, sem morálisan nem célravezető a korlátlanul kínált élelmiszer politikája.
Az élelmiszer-termelés fenntarthatóságának egyik kulcsfontosságú eleme az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. Világszerte döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki az az élelmiszer-mennyiség, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.
Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2019/12/01/vege-korlatlan-etelfogyasztasnak