A városban élők számával együtt nő a városi kertészet jelentősége is, hiszen ez egy hatékony megoldás lehet a lakosság ellátására. Pontos adatok nincsenek, de becslések szerint jelenleg a hüvelyesek, zöldségek és gumós növények 5-10 százalékát, a világ élelmiszereinek pedig a 15-20 százalékát a városokban állítják elő.
Eddig azonban keveset tudtunk arról, mennyire hatékony a paradicsom vagy az uborka balkonon való termesztése, de egy átfogó kutatásnak köszönhetően ez most megváltozott.
Hogyan alakul a terméshozam a hagyományos mezőgazdasághoz képest? És egyáltalán milyen növényeket termesztenek leginkább az emberek a városban? A Lancester Egyetem szakemberei ezekre a kérdésekre keresték a választ a nemrég megjelent tanulmányukban.
A kutatók bizonyos terményeknél – például az uborkánál, a salátánál és a gumósoknál – 2-4-szer magasabb terméshozamot figyeltek meg a városi kertekben, mint a hagyományos mezőgazdasági nevelésnél. Egyébként a legtöbb növény legalább olyan jól, ha nem jobban termett a városban, mint a földeken. A kelbimbó és a brokkoli jól bírja a vertikális nevelést, de már búzát is sikerült így termeszteni.
A tanulmány arra is rámutatott, hogy a paradicsom és a levélzöldségek jól bírják a hidropóniás – talaj nélküli – termesztést. Zárt térben és szabályozott környezetben pedig a növények egy évben többször is tudnak termést hozni, ami szintén magasabb hozamot jelent.
(Forrás: energiavalasztohirek.hu Kép: pexels.com)