Evolúciós csapda készteti a fiatal tengeri teknősöket a műanyag lenyelésére
Evolúciós csapda készteti a fiatal tengeri teknősöket a műanyag lenyelésére

A műanyag élővilágra gyakorolt hatása egyre nagyobb kutatási terület, és a tanulmányok megrázó eseteket tártak fel, amikor tengeri állatok sérüléseket szenvedtek vagy elpusztultak, miután ilyen anyagot nyeltek le, vagy belegabalyodtak. Egy tanulmány becslése szerint csak 2010-ben 4,8-12,7 millió tonna műanyag került a világ óceánjaiba, míg az ausztrál kormány tudományos ügynökségének, a CSIRO-nak a közelmúltban készült felülvizsgálata szerint 80 különböző faj, köztük teknősök is elpusztultak a műanyag lenyelése miatt.

A fiatal tengeri teknősöket – a kikeléstől kezdve az 50 cm-nél kisebb páncélúakig – vizsgáló kutatók szerint a műanyag jelenléte a világ óceánjaiban azt jelenti, hogy az evolúciós alkalmazkodás, amely egykor az élőlények boldogulását segítette, veszélybe sodorja őket.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban brit és ausztrál kutatók arról számolnak be, hogy öt faj – a zöld, az álcserepes, az olajfekete gerinces, a karvalyteknős és a lapos hátú teknős – 121 példányának belsejében műanyagot találtak. A teknősök Ausztrália nyugati partjainál az Indiai-óceánból és Ausztrália keleti partjainál a Csendes-óceánból kerültek ki, és vagy partra vetődtek, vagy véletlenül fogták ki őket.

Az eredményekből kiderül, hogy minden faj példányai – kivéve a karvalyteknősöket, amelyek közül csak hét példányt vizsgáltak – műanyagdarabokat találtak a gyomor-bélrendszerükben. Az érintettek aránya a Csendes-óceánból származó teknősök körében volt magasabb. Az ezekből a vizekből származó zöld teknősök 83%-ánál találtak műanyagot – szemben az Indiai-óceánból származó 9%-kal -, és az anyag a teljes testtömegük 0,9%-át tette ki. A Csendes-óceánból származó zöld teknősök egyik példányában 144 darab, 1 mm-nél nagyobb méretű, lenyelt műanyagdarabot találtak. A kutatócsoport megjegyzi, hogy a teknősökben talált műanyag nagy része polietilén vagy polipropilén volt, de nem sikerült meghatározni e széles körben használt polimerek konkrét forrását.

Dr. Emily Duncan, a cornwall-i, az Exeter Penryn Campuson található Exeteri Ökológiai és Természetvédelmi Központ munkatársa és a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a fiatal teknősök úgy fejlődtek ki, hogy a nyílt óceánon adaptálódjanak, ahol viszonylag kevés a ragadozó. A kutatás eredményei azonban azt sugallják, hogy ez a kialakult viselkedés most „csapdába” vezeti őket és olyan erősen szennyezett területekre kerülnek, mint a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt. Duncan szerint még nem világos, milyen hatással van a műanyag lenyelése a fiatal élőlényekre, de figyelmeztetett, hogy ez káros lehet a populációra, hiszen a fiatal tengeri teknősöknek általában nincs specializált étrendjük – bármit megesznek, és a tanulmányunk szerint ebbe a műanyag is beletartozik.

(Guardian)

(fotó: pexels – Jeremy Bishop)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon