Az álcserepes teknősök jól jártak a járvánnyal
Az álcserepes teknősök jól jártak a járvánnyal

A brit Queen Mary University of London és az ausztráliai Deakin University által finanszírozott új tanulmány szerint a veszélyeztetett álcserepes teknősök száma a járványhelyzetből adódó lezárások miatt az elmúlt szezonban jelentősen növekedett a Földközi-tengeri Zakinthosz szigetén. A sziget alapvetően az egyik legnépszerűbb görög turisztikai célpont, ezért a teknősök számára igazi fellélegzést jelentett a turisták hiánya.

A kutatók arra jutottak, hogy az álcserepes teknősök megváltoztatták viselkedésüket, miután 2020-ban drasztikusan csökkent a látogatók és a hajók száma. A járvány előtti években a Laganas-öbölben élő teknősök a fő szaporodási időszakukban (május-június) általában a parttól 100 méterre lévő melegebb vizekből a parttól 400 méterre lévő mélyebb, hidegebb vizekbe költöztek. 2020-ban azonban a teknősök a melegebb vizekben maradtak, még akkor is, amikor a tenger hőmérséklete elérte az optimális hőmérsékletet máshol.

Úgy tűnik, hogy a korábbi években a megnövekedett turisztikai nyomás, nem pedig a hőmérséklet sodorta a teknősöket a parttól távolabbra, aminek az volt az ára hogy elveszítették a hozzáférést az optimális hőmérsékleti feltételekhez, amelyek felgyorsítják a tojások érését és lerövidítik a fészkek közötti intervallumokat. 2020 pedig rekordév volt a Zakynthoson talált fészkek számát tekintve. A Görög Tengeri Teknősök Védelmi Társaság, az Archelon 1800 fészket regisztrált, ami a harmadik legmagasabb érték a szervezet 38 éve alatt a szigeten.

A teknősök számára kedvező szünet ugyanakkor sajnos rövid ideig tarthat, hiszen Zakynthosra ismét visszatér a turizmus. Bár a teknősök szaporodóhelyei elméletileg védettek, mivel a Zakynthos-i nemzeti tengeri park részét képezik, a szabályok megsértése folyamatos. Nikoletta Sidiropoulou, az Archelon munkatársa szerint a hajók turisták tucatjait rakják ki illegálisan a parton, ahol csak egy kötél választja el őket a teknősfészkektől, és gyakran látni motorcsónakokat, amelyek szorosan követik az öbölben úszó teknősöket. A szakember ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy tudatos lépésekkel sikerülhet egyensúlyt teremteni a turizmus és teknősök érdekei között, de ehhez a helyi hatóságok együttműködésére is szükség van.

(Guardian)

(fotó: pixabay)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon