Elérte a Föld lakossága a 8 milliárdot
Elérte a Föld lakossága a 8 milliárdot

8 milliárdan lettünk, a bolygó fuldoklik, de a növekedési rátánk csökken. És valójában 8 ország felelős a demográfiai robbanásért.

Történelmi pillanathoz érkeztünk, ugyanis 8 milliárdan lettünk a Földön. Az ENSZ szakemberei igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy ettől függetlenül tartsuk szem előtt az elesettek védelmét. Ami fontos, csak környezeti katasztrófák és ilyen arányú túlnépesedésnél ezt nehéz megtenni.

Jó hír, csökken a növekedés

Dr. Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának ügyvezetője pozitív hírként hozza, hogy a népességnövekedés üteme csökkent. 1960-as években volt a csúcson, akkor 2% volt, mostanra ez 1%-ra mérséklődött. (De óvatosan a tapsviharral, mert az 1965-ös 3,3 milliárd 2%-a még mindig kevesebb, mint a 8 milliárd 1%-a.)

Az ENSZ becslései szerint a Föld lakosságának 60%-a él a reprodukciós szint alatt. (Ami azt jelenti, hogy a Föld lakosságának 60%-ban a nők átlagosan 2,1 gyerek alatt szülnek.)

8 ország robbantja a demográfiai bombát

A spektrum másik vége 8 ország – Nigéria, Etiópia, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Pakisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Banglades – az előrejelzések szerint 2050-re az összes népességnövekedés felét adja majd. India pedig a jövő évtől várhatóan letaszítja a képzeletbeli dobogóról Kínát.

forrás: KSH

Kaner a Guardian-nak még elmondta, hogy tart attól, hogy a kormányok csak számokra koncentrálnak, és fennáll annak az esélye, hogy agresszív népességszabályzást vezetnek be.

A kissé utópikus ENSZ ügyvezető, azt is hozzáteszi, hogy szerinte a növekedés nem ok a félelemre.

„Egyben öregedési válság is zajlik melyre megoldásokat kell keresnünk, olyat amik magában foglalják az idősek gondozását, például segíteni hajlandó emberek migrációját”

forrás: www.theguardian.com

search icon