Már csak napok kérdése, és idén is kezdetét veszik a nagy karácsonyi lakomák, melyek egy része sok esetben végzi ételhulladékként. A Guardian életmód cikkében hasznos tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan lehet a karácsonyi menüt megtervezni és kivitelzni környezettudatosan, és közben még spórolni is.
- Ha szupermarketből vásárolunk készételt, akkor a vendégek számával arányosan érdemes csomagokat választani. Illetve mindenkint arra biztatnak, hogy a karanténban elsajátított sütési és főzési fortélyokat vessék be karácsonykor is.
- Food waste appokon is be lehet szerezni néhány hozzávalót, bár Magyarországon erre jelenleg korlátozottak a lehetőségek, a Munch és a Tudatos app egy próbát megérhet.
- Az ételbeszerzés során helyezzük a mennyiség helyett inkább a minőségre a hangsúlyt.
- Szerezzük be az alapanyagokat helyi termelőktől és kiskereskedőktől. (Ez a COVID okozta gazdasági visszaesés idején nagy támogatást jelent)
- Használjuk a fagyasztót is: beszerezhetünk egészséges fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt is, amik ráadásul még kevesebbe is kerülnek. Emellett az ünnepek alatti maradékot is le lehet fagyasztani és később felhasználni.
- Ajándékozhatunk is ételt szeretteinknek akár kedvenc éttermünk által kiállított utalvány formájában, melyet a pandémia végeztével el is lehet fogyasztani.