Magyar klímakutatók kapták a Magellán-díjat
Magyar klímakutatók kapták a Magellán-díjat

Nagy Balázs és Heiling Zsolt, Földgömb Alapítvány kutatói a klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért vehették át a rangos kitüntetést, melyet egy évtizede folytatnak a dél-amerikai országban.

A magyar kutatók 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, a Föld legmagasabb szunnyadó tűzhányóján. A 6893 méterre emelkedő vulkán a legmagasabb beműszerezett hegyóriás a bolygón. Szélsőséges időjárásának köszönhetően egyúttal kiváló indikátor helyszín a klímaváltozás folyamatainak vizsgálatához.

https://www.facebook.com/foldgomb/posts/10158901022620429

A kutatók munkája számos más tudományág számára tartogat meglepetéseket, így például mikrobiológusok, planetológusok, meteorológusok és hidrogeológusok tucatjai kapcsolódtak be a kutatási programba.

Az Atacama-sivatag e magashegyi, eddig ismeretlen helyszínéről igen átfogó képet alkothattak a tudósok az elmúlt 10 év során. Az eredmények rendkívül fontosak a helyi közösségeknek, hiszen a Föld legszárazabb területén e fagyott óriások a vízbázist jelentik az alacsonyabban fekvő települések számára.

A kutatás nem csak Chile számára jelentős, figyelembe véve, hogy a klímaváltozás megértéséhez olyan helyszíneken kell a helyi folyamatokat leírni, monitorozni, melyek érzékenyen reagálnak a Földön zajló folyamatokra. Az elmúlt évtizedben a tudósok által a hegyóriáson 5000 méter felett mért hőmérséklet-emelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot.

A portugál felfedező, Ferdinand Magellan expedíciója 500 évvel ezelőtt, november 1-én fedezte fel a később róla elnevezett tengeri átjárót. Chile külügyminisztériuma a kerek évforduló alkalmából alapított díjat, amellyel a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretnék elismerni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: MTI

search icon