MiĂ©rt van „vĂ©ge” a vadĂĄszidĂ©nynek?

MiĂ©rt van „vĂ©ge” a vadĂĄszidĂ©nynek?
MiĂ©rt van „vĂ©ge” a vadĂĄszidĂ©nynek?

Szekrénybe a puskåval! Legalåbbis, ami a golyós vadåszfegyvert illeti. A sörétes még maradhat egy hónapot. De mi történik a tavasz kezdetével, amiért szögre akasztatnak a puskåk?

A szeptember Ăłta eltelt öt hĂłnapban alig volt nyugta a csĂŒlkös vadnak. VadĂĄszati idĂ©nye persze mindig van valamely vadĂĄszhatĂł fajunknak, sƑt olyan is van, amely egĂ©sz Ă©vben lƑhetƑ, de mĂ©gis, az igazi nagybetƱs „szezon” Ƒsszel kezdƑdik. AzĂ©rt tettem idĂ©zƑjelbe ezt a szĂłt, mert szezonja a paprikĂĄnak van, szemben a vadĂĄszattal, amelynek mindenkor idĂ©nye van a vadĂĄsznyelv szerint, akĂĄrmit mondjon mĂ©g akĂĄr egy-egy jogszabĂĄly is.

Az Ƒsz elejĂ©n elkezdƑdik a gĂ­mszarvas nĂĄszĂĄval, Ă©s a tarvad vĂĄlogatĂłvadĂĄszatĂĄval Ă©r vĂ©get. De tĂ©len van ideje a terelƑ- Ă©s hajtĂłvadĂĄszatoknak is, Ă©s az aprĂłvad is ilyenkor kerĂŒlhet puskavĂ©gre. Majdhogynem nincs is olyan vadĂĄszhatĂł faj, amelyre tĂ©len ne lehetne puskĂĄt emelni. Egy kivĂ©telek kivĂ©tele azonban mĂ©giscsak akad, de rĂłla majd kĂ©sƑbb. ElƑbb nĂ©zzĂŒk meg, miĂ©rt nem lehet vadĂĄszni nagyvadra tavasszal?

A mĂĄrcius a szalonkamonitoring ideje, amikor a hazĂĄnkon ĂĄtvonulĂł erdei szalonkĂĄkrĂłl gyƱjtenek adatokat az erre jelentkezƑ vadĂĄsztĂĄrsasĂĄgok.
KĂ©p: Canva

Az ok az aprĂłsĂĄgokban keresendƑ, akik ez idƑ tĂĄjt szĂŒletnek. A vaddisznĂłkocĂĄk ugyan mĂĄr februĂĄrban vilĂĄgra hozzĂĄk csemetĂ©iket, Ă©s ezen vadunk egĂ©sz Ă©vben vadĂĄszhatĂł, az etika tiltja, hogy ilyenkor lövĂ©st tegyĂŒnk az anyĂĄra, hiszen ezzel az egĂ©sz alom pusztulĂĄsĂĄt okoznĂĄnk. A szarvasfĂ©lĂ©inket viszont a vadĂĄszidĂ©ny vĂ©ge vĂ©di, ugyanis tavasszal szĂŒletnek a kicsiny, pettyes gidĂĄk.

EmlĂ­tettem, hogy van egy kivĂ©tel a szĂĄrnyas Ă©s szƑrmĂ©s kĂĄrtevƑkön kĂ­vĂŒl, amelyre Ă©pp mĂĄrciusban lehet vadĂĄszni! Ez nem mĂĄs, mint a szalonka. RĂĄ nem cĂ©lzott vadĂĄszat folyik, hanem monitoring, melynek keretĂ©ben a tavaszi vonulĂĄs közben ejtik el Ƒket, hogy megvizsgĂĄljĂĄk az ivar- Ă©s a koreloszlĂĄst. A szalonkavadĂĄszatnak egyĂ©birĂĄnt hazĂĄnkban Ă©vszĂĄzados tradĂ­ciĂłja van, az Ășgynevezett „klopfolĂĄs” pĂ©ldĂĄul kifejezetten az Ƒszi, spĂĄniellel Ă©s kisebb termetƱ kajtatĂłebekkel valĂł szalonkĂĄzĂĄst jelenti.

search icon