Nem köztudott, de a komolyabb fizikai terhelés után fellépő izomláz egyfajta gyulladás. Kialakulásának hátterében az izmokban létrejövő mikrorepedések a felelősek, melyeket azonban a megfelelő pihenés és táplálkozás hamar begyógyít. Így válunk erősebbé és gyorsabbá. De hogyan tudjuk felgyorsítani ezt a folyamatot?
A Frontiers of Physiology tudományos folyóiratban megjelent korábbi tanulmány szerint az intenzív mozgás a mérsékelt edzésnél jobban növelheti a gyulladást jelző markereket.
Minél jobban fokozódik a szervezet terhelése, annál több figyelmet kell fordítani a táplálkozásra.
– teszi hozzá Becky Ramsing, a Johns Hopkins Center munkatársa
Szerencsére ma már tudjuk mely élelmiszerekkel tudjuk fokozni a regenerálódást. Ezek fogyasztása nem csak a sportolók számára lehetnek fontosak, hiszen a gyulladásgátló hatású, rostban, antioxidánsban, egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek javítják az általános egészségi állapotot és növelhetik az élettartamot. Ramsing szerint egyenesen mindenkinek úgy kellene táplálkoznia, mint a testüket különösen nagy terhelésnek kitévő futók.
Ezek a legjobb gyulladáscsökkentő ételek!
- A színes zöldségek – köztük a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, az édesburgonya – tele vannak karotinoidokkal; ezek a fitotápanyagok bizonyítottan csökkentik a gyulladást.
- Egy kutatás szerint napi 500 ml meggylé 12 héten át fogyasztva gátolhatja a gyulladást és az oxidatív stresszt a jó általános egészségi állapotnak örvendő idősebb felnőtteknél.
- A lazac, a tonhal és a többi olajos halféle tele van gyulladáscsökkentő omega–3 zsírsavakkal.
- Egy tanulmány a dió– és mogyoróféléket – köztük a földimogyorót és a kesudiót – alacsonyabb gyulladásos markerekkel hozta összefüggésbe. A kutatás a telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag mogyorófélék fogyasztását javasolja vörös húsok és húskészítmények, tojás, finomított magvak és burgonya helyett.
- A gyümölcsök rengeteg betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkező tápanyagot tartalmaznak. Kiváltképp igaz ez a bogyósokra és a citrusfélékre, amelyek tele vannak gyulladásgátló C-vitaminnal.
- A főzéshez, salátaöntetekhez és szószokhoz használt egészséges olajok – például az olívaolaj – csökkentik a gyulladásos markereket. A Nutrients magazin egyik tanulmánya napi két evőkanál olaj fogyasztását javasolja.
- A hagyományos indiai fűszer, a currys ételekhez és levesekhez gyakran használt kurkuma rengeteget tartalmaz a kurkumin nevű antioxidáns hatású polifenolból, amely kimutathatóan csökkenti a gyulladást.