Mindannyian ismerjük az érzést, amikor az étel olyan erős lett, hogy úgy érezzük, meggyullad a nyelvünk. Van azonban valami, ami jóval túlmutat a paprikákon, ha a csípősségről van szó.
Csípős és csípős között is van különbség. Ennek mérésére találták ki a Scoville-skálát, melynek segítségével össze tudjuk hasonlítani a különböző növényeket.
Napjainkban a legcsípősebb paprikafaj a Caroline Reaper, melynek erőssége a Scoville-skálán meghaladja a kétmilliót. Ez az a szint, amitől az erős paprikák legelvetemültebb szerelmeseinek is lángra lobban a szája.
Aki még ennél is tovább akar menni, az a különböző tisztaságú kapszaicinkivonatokkal incselkedhet. A tiszta kapszaicin tizenhat millió Scoville-egység is lehet. Erről mondják, akik kóstolták, hogy amikor a nyelvre kerül, olyan érzés, mintha a napot nyalták volna meg.
Van viszont valami, ami még a tiszta kapszaicint is simán letaszítja a trónról. Ez pedig a világ legerősebb növénye, amely meglepő módon egy kutyatejféle, az Euphorbia Resinifera, illetve ennek hatóanyaga.
Az Euphorbia Resinifera Marokkóban és Nigéria északi részén őshonos. Formája jellegzetességét négyszögletű törzse, valamint apró sárga virágai adják. A tüskéivel, melyek a sarkain nőnek, érdemes vigyázni. Sok helyen közkedvelt kerti egzotikumként tartják.
Ez a növény első ránézésre elég ártalmatlannak tűnhet, hisz pont olyan, mint bármely díszkaktusz. Mégis olyan erős, hogy az erőssége a Scoville-skálán elérheti a tizenhatmilliárdot is. A kaktusz hatóanyaga egy bizonyos resiniferatoxin nevű vegyület (röviden RTX), amely vegyület a kapszaicin ultrapotens analógja. Az Euphorbia Resinifera tehát hatóanyagát tekintve némileg eltér a paprikától, fogyasztása már viszonylag kis mennyiségben is halálos lehet.
Ezért nem érdemes kísérletezgetni vele.
Érdekesség, hogy a resiniferatoxint a gyógyászatban is tesztelik, méghozzá a fájdalomcsillapítás területén.