A befektetések zöme olyan cégekben összpontosul, melyekkel elérhetetlen a 1,5 fokos cél
A befektetések zöme olyan cégekben összpontosul, melyekkel elérhetetlen a 1,5 fokos cél

Egy friss tanulmány szerint a globális befektetési alapok nagymértékben kitettek olyan vállalatoknak, melyek várhatóan nem érik el az éghajlatváltozás korlátozására irányuló erőfeszítések szempontjából kritikus célokat.

Az ESG Book fenntarthatósági adatszolgáltató cég új kutatásában mintegy 35 ezer befektetési alapot vizsgált. A befektetések nagyjából 70%-a jelentős kibocsátás-csökkentés nélkül vélhetően nem tudja majd elérni a 1,5 fokos célhoz tartozó kritériumokat.

Bár a legnagyobb befektetők közül korábban több is vállalta, hogy a 1,5 fokos célnak megfelelően csökkentik a kibocsátás, a csökkentés megvalósítása vagy akár a portfólió kibocsátás mérése nehézségekbe ütközik.

A piacok még mindig nem rendelkeznek a szükséges információkkal ahhoz, hogy a tőkét hatékonyabban lehessen a fenntartható, nagyobb hatású eszközökbe allokálni.

– mondta Daniel Klier, az ESG Book vezérigazgatója

Az ESG Book 40 billió (40 ezer milliárd) dollárnyi részvény- és fix jövedelmű alapot elemzett, és hőmérsékleti pontszámokat rendelt az eszközökhöz – részben az egységnyi bevételre jutó kibocsátásuk alapján. Így derült ki, hogy egyetlen nagy befektetési alap sem éri majd el az 1,5 fokhoz szükséges kibocsátáscsökkentés.

Ráadásul a kutatók szerint a kibocsátási profilok a valóságban még magasabbak lehetnek, mivel a kibocsátási intenzitási arányoknál nem vették figyelembe a Scope 3 kibocsátást, amely a vállalat értékláncában a beszállítók és a vevők által generált kibocsátásokra vonatkozik. Ez ráadásul az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a vállalathoz köthető kibocsátás nagyobbik részt adja. (Reuters)

search icon