A beton nagyobb szennyező, mint a légiközlekedés – de jön az alga cement
A beton nagyobb szennyező, mint a légiközlekedés – de jön az alga cement

A növekedő építkezések, és az ehhez szükséges beton egyre nagyobb szennyezőként jelenik meg. De most amerikai tudósok alga által előállított „bio” cemnetről számoltak be.

Lehet nem is gondoltad, de a cementgyártás négyszer annyi CO2 kibocsátásért felelős, mint az egész repülési ágazat. Illetve a cementhez köthető emisszió nagysága gyorsabban nőtt, mint az összes többi fosszilis forráshoz köthető szennyezés.

A cementipar az üvegházhatású gázok éves kibocsátásának legalább 8%-ért felelős. És az elmúlt két évtizedben megduplázta ezt, 1,4 millió tonnáról, 2,9 millió tonnára. Minden tonna cement legyártása 621 kg CO2 szennyezést jelent.

A problémát a cement alapanyaga, a mészkő jelenti, melyet 1000-1500°C-ra hevítenek, ezt a folyamatot nevezzük kalcinálásnak, és az ehhez szükséges tetemes energia a probléma gyökere.

Minden hónapban építünk egy új New York-ot

Jelen pillanatban több betont készítünk, mint bármely más anyagot a bolygón. És a lassan 10 milliárdra duzzadó népesség globális építkezése egyre csak gyorsul, és ez annyi betont használ fel, mintha minden hónapban építenénk egy új New York-ot.

A megoldás az alga cement lehet

Colorado Egyetem kutatócsoportja most azt állítja, rájöttek, hogyan lehet a cementet mikroalgák használatával szénsemlegessé, sőt szén-megkötővé tenni.

A cementhez szükséges mészkövet legtöbbször kőbányákból nyerik ki, majd magas hőfokon kezelik. A kutatók most azt mondják találtak egy életképes alternatívát a biológiailag termesztett mészkővel, melyet meszes algák termesztenek a fotoszintézis során, a korallokhoz hasonlóan. Ebben nem csak az a jó, hogy a már beton gyártásához megfelelő minőségű mészkő előállítása nem igényel nagymennyiségű fosszilis energiát, hanem, hogy az algák a légkör szén-dioxid tartalmát kötik meg.

A kutatók azt mondják ez jelentősen gyorsabb folyamat, mint, például a korallképződés, és abban reménykednek, hogy megfizethetően, gyorsan és nagy volumenben tudják majd előállítani a „bio” cementet. Bár az alternatív mészkőkészítés pontos sebességét nem taglalja a Green Queen cikke. De ha a kutatók víziója valóra válna, és minden cementet így állítanánk elő, évente 2 gigatonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe, és több mint 250 millió tonna további szén-dioxidot vonnának ki a levegőből.

forrás: www.greenqueen.com

search icon