A britek 30%-a egyre kevesebb húst eszik
A britek 30%-a egyre kevesebb húst eszik

Az Appinio piackutató weboldal felmérése szerint az Egyesült Királyságban változnak az emberek étkezési szokásai, és egyre többen hagyják el a húst a vegán ételek javára.

Az 1000 fős mintában ötszáz nő és 500 férfi vett részt, átlagéletkoruk pedig 41,1 év volt. Nézzük az eredményeket!

  • A résztvevők mindössze 68,6 százaléka vallotta magát mindenevőnek.
  • Négy százalékuk volt vegán, 8,7 százalékuk pedig vegetáriánus. Ezek a számok jelentősen magasabbak, mint a korábbi években. Például 2019-ben a kutatás szerint Nagy-Britanniában az emberek alig több mint 1 százaléka vallotta magát vegánnak.
  • A résztvevők 5,4 százaléka peszkatáriánus (vagyis a halakon kívül nem eszik húst).
  • Továbbá 11,4 százalékuk flexitáriánusnak vallotta magát, ami azokra utal, akik aktívan próbálják csökkenteni a húsfogyasztásukat, és elsősorban növényi alapú ételeket fogyasztanak.

A felmérésben megkérdezték a résztvevőket, hogy fontolóra vennék-e, hogy étrendjükben a hús egy részét növényi alternatívákkal helyettesítsék. A kérdésre válaszoló 800 résztvevő fele válaszolt igennel. 6,8 százalékuk pedig azt mondta, hogy “teljesen átállna növényi alapú húsra”.

A válaszadók azt is kifejtették, hogy miért vásároltak korábban növényi alapú húst, tejmentes alternatívákat vagy más vegán lehetőségeket. A vezető motiváció az egészség volt, 46,3 százalékuk azt mondta, hogy úgy véli, a vegán opciók jobbak az egészségre. Az állatjóléti és környezetvédelmi okok is szerepet játszottak, a résztvevők mintegy harmada válaszolt így.

(Plant Based News)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon