Megadóztatná a húsfogyasztást a világ vezető műhúsgyártója
Megadóztatná a húsfogyasztást a világ vezető műhúsgyártója

Növényi eredetű összetevőkből készíti húshelyettesítő termékeit az amerikai Beyond Meat, melynek vezetője a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy különadót kellene kivetni a húsfogyasztásra. Mindezt azokhoz az adókhoz hasonlóan képzeli el, amikkel egy-egy ipari tevékenység negatív társadalmi hatásait próbálják ellensúlyozni.

A cégvezető Ethan Brown szerint vevőik jelentős része nem növényi alapú étrendet követ, hanem húsevők, akik viszont belátják azt, hogy milyen hatása van étrendjüknek a klímára. A cég adatai szerint például a burgerüket fogyasztó vásárlók 93%-a állati eredetű fehérjéket is fogyaszt.

Ez azt jelenti, hogy egyre jobban behatolunk a piac legszélesebb szegmensébe, azaz eljutnak azokhoz a vásárlókhoz, akik egyébként húsfogyasztónak számítanak, de egészségügyi, klímavédelmi vagy épp állatvédelmi megfontolásokból úgy döntenek, hogy csökkentik az állati eredetű fehérjék fogyasztását.

–mondta Brown

Bár a különadót illető felvetés egészen biztosan sokak ellenkezését váltja ki, könnyen lehet, hogy hamarosan ilyesmire sem lesz szükség. Brown szerint termékeik hamarosan olcsóbbak lehetnek a valódi húsnál, amit az is segít, hogy nemrég hosszútávú szerződéseket kötöttek olyan gyorsétteremláncokkal, mint például a hazánkban is jelenlévő McDonalds. (BBC,hvg)

search icon