A britek is megpróbálnak kevesebb vörös húst enni
A britek is megpróbálnak kevesebb vörös húst enni

Erős tudományos konszenzus van abban, hogy sok húst enni rendkívül káros ránk és a környezetünkre nézve. Ennek ellenére az új adatok átlaga azt mutatja, hogy minden brit állampolgár a hét minden napján eszik húst.

Az élelmiszer-előállítás az egyik fő okozója a globális felmelegedésnek, mivel hasonló mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a folyamat alatt a légkörbe, mint az energiatermelő rendszerek használatával. E hatás több mint háromnegyedéért a húsok és a tejtermékek előállítása a felelős. A húsfogyasztás csökkentése mellett szóló közegészségügyi érvek is erősek: a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések miatt elkerülhető halálesetek tízezrei kapcsolódnak a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásához.

Van némi kavarodás a kommunikációban: a Public Health England által kidolgozott Eatwell Guide azt javasolja, hogy azok, akik naponta több mint 90 g vörös vagy feldolgozott húst fogyasztanak, csökkentsék a bevitelüket 70 grammra, és heti ötször egy adag ilyen típusú hús fogyasztása teljesen rendben lenne. Ez viszont ellentmond az egészséges táplálkozással foglalkozó szakirodalomnak, ahol azt olvashatjuk, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását heti egy adagra korlátozzuk.

Fontos lenne a fogyasztók megfelelő ösztönzése, például az élelmiszerárak által. Ha azok tükröznék az élelmiszerek egészségre és környezetre gyakorolt káros hatását, az különösen a hús árát növelné, ami arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy egészségesebb, környezetbarát fehérjeforrásokra, például babra, lencsére és diófélékre váltsanak.

Forrás (theguardian)

search icon