A Covid miatti leállás kapcsolatba hozható a rekord mennyiségű esőzéssel Kínában
A Covid miatti leállás kapcsolatba hozható a rekord mennyiségű esőzéssel Kínában

A tudósok szerint a Covid miatt gyorsan csökkenő kibocsátás kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy Kínában 2020-ban rekordmennyiségű eső esett. Az üvegházhatású gázok és az aeroszoloknak nevezett apró részecskék csökkenése olyan légköri változásokat okozott, amelyek fokozták a felhőszakadásokat. A kibocsátás hosszú távú csökkentése azonban valószínűleg nem fog hasonló eseményeket kiváltani.

2020 júniusában és júliusában Kelet-Kína számos részén súlyos árvizek pusztítottak. Most egy nemzetközi kutatócsoport új elméletet állított fel. Azt állítják, hogy az üvegházhatású gázok és aeroszolok kibocsátásának hirtelen csökkenése, amelyet a Covid-19 világjárvány idején történt leállások okoztak, volt az intenzív felhőszakadások egyik fő oka. Az új tanulmány szerint ezeknek a részecskéknek a hiánya és az üvegházhatású gázok alacsonyabb kibocsátása 2020-ban épp az ellenkező hatást – az esőzés jelentős növekedését – okozta.

Az aeroszolok csökkenése miatt a szárazföld felett felmelegedés következett be, ugyanakkor az üvegházhatású gázok csökkenése miatt az óceán felett lehűlés történt, ami nyáron fokozta a szárazföld és a tenger hőmérséklet-különbségét” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Yang Yang professzor a kínai Nanjingi Információtudományi és Technológiai Egyetemről. „Ez viszont megnövelte a tengerszint feletti nyomást a tenger felett, és fokozta a nedves levegőt Kelet-Kínába szállító szeleket, ahol emiatt aztán intenzív csapadék hullott.”

A világ legtöbb kormánya a fosszilis tüzelőanyagokról való átállással igyekszik csökkenteni a felmelegedést okozó gázok és aeroszolok kibocsátását. Fennáll-e a veszélye annak, hogy ezzel az átállással olyan szélsőséges eseményeket idéznek elő, mint amilyeneket Kínában tapasztaltak 2020-ban?

Ez egy jó kérdés” – mondta Yang professzor. „De mivel 2020 elején, a Covid-19 járvány megjelenésekor drámaian csökkentették a kibocsátást, ez azonnali és hirtelen változást okozott az éghajlati rendszer különböző összetevőiben, ami nagyban különbözne a folyamatos, de fokozatos, szakpolitikai alapú kibocsátáscsökkentésre adott válaszként bekövetkező változásoktól.

Forrás (bbc.com)

search icon