A Csendes-óceán egyes korallzátonyai alkalmazkodnak a melegebb vizekhez
A Csendes-óceán egyes korallzátonyai alkalmazkodnak a melegebb vizekhez

A Csendes-óceán keleti részén található egyes korallok alkalmazkodnak a melegebb világhoz azáltal, hogy több hőtűrő algának adnak otthont, derül ki egy új kutatásból, amely reményt ad a korallzátonyok számára. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének előrejelzése szerint mindössze 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén a korallok 99 százaléka elveszne. Az új tanulmány azonban azt mutatja, hogy vannak olyan szokatlan zátonyok, amelyek a szimbionták átcserélésére való képességüknek köszönhetően akár több évtizedig is képesek lehetnek a túlélésre.

A korallszövetben élő algák látják el gazdatestüket a túléléshez szükséges tápanyagokkal, így az algák adják a korallok élénk színét is. Ha a víz túlságosan felmelegszik, a korallok kilökik algáikat és kifehérednek, ez a korallfehéredésnek nevezett jelenség, amely miatt a koralloknál nagyobb a betegség és a pusztulás kockázata. Az új tanulmány szerint a panamai korallok a természetes szelekció folyamata révén hőtűrőbb algákat vettek át.

Bár nem gondoljuk, hogy a legtöbb zátony képes lesz majd túlélni, de a jelenlegi zátonyaink maradványai tovább fennmaradhatnak, mint azt korábban gondoltuk, bár potenciálisan sokkal kevesebb fajjal

– mondta Andrew Baker, a Miami Egyetem tengerbiológusa, a kutatás társszerzője közleményében.

A kutatáshoz a tudósok azt követték nyomon, hogy a Panama csendes-óceáni partjainál lévő zátonyok hogyan bírták három óceáni hőhullámot – 1982 és 1983, 1997 és 1998, valamint 2015 és 2016 között -, amelyek mindegyike a Csendes-óceán melegebb El Niño-fázisában következett be. Míg az 1982-es hőhullám megtizedelte a zátonyokat, és 85 százalékkal csökkentette a koralltakarót, az 1997-es és 2015-ös hőhullámok sokkal kisebb károkat okoztak.

A tudósok megállapították, hogy a hőhullámok után a hőtűrő Durusdinium glynnii alga gyakoribbá válik, ami lehetővé teszi a korallok számára, hogy jobban ellenálljanak a meleg víznek. A Durusdinium glynnii algának otthont adó korallok is nagyobb mennyiségben nőnek, a tudósok előrejelzései szerint az ezt a hőtűrő algát hordozó zátonyok jobban fel lesznek készülve arra, hogy megbirkózzanak a század későbbi szakaszára előre jelzett súlyosabb óceáni hőhullámokkal.

(Forrás: e360.yale.edu)

search icon