A felmelegedés miatt új haszonnövényekre lesz szükség
A felmelegedés miatt új haszonnövényekre lesz szükség

A müncheni Ludwig Maximilians Egyetem friss tanulmánya szerint ahogy erőteljesebben melegszik a bolygó, annál nagyobb szükség lesz új haszonnövények telepítésére.  A müncheni földrajztudós, Florian Zabel vezette nemzetközi kutatócsoport négy forgatókönyvet vázolt fel, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással lehet a klímaváltozás a négy legfontosabb haszonnövény – a rizs, a búza, a kukorica és a szója – terméshozamára.

A kutatók az 1,4 és 3,9 Celsius-fok közötti globális átlaghőmérséklet-emelkedéssel számoltak. Eredményeik szerint, ha az évszázad végéig egy mérsékelt, 1,4 Celsius-fokos melegedés következik be, azt még jól kezelheti a mezőgazdaság. Ebben az esetben a jelenleg létező fajokkal végzett szimuláció szerint a mostani termőterületek 85 százaléka marad optimálisan művelhető, sőt a hozam húsz százalékkal akár növekedhet is.

Az erőteljesebb felmelegedésnek ugyanakkor végzetes hatásai lehetnek. A legnagyobb mértékű felmelegedés esetében a világ termőterületeinek akár 40 százalékán is olyan új fajokra lesz szükség, amelyek részben ma még nem létező tulajdonságokkal rendelkeznek. A világ egyes régióin azonban új fajok telepítése sem segíthet, mert túl száraz lesz az időjárás. A kutatócsoport szerint ezek a területek Törökország, Brazília északkeleti része, Texas, Kenya és India egyes részei. Ugyanakkor megnövekedett terméshozam várható új fajok telepítése révén Európa, Kína és Oroszország bizonyos részein. 

(MTI)

(fotó: pexels – Artem Beliaikin)

search icon