A felmelegedés okozhatja Malajzia korallcápái rejtélyes bőrbetegségét
A felmelegedés okozhatja Malajzia korallcápái rejtélyes bőrbetegségét

Tengerbiológusok egy rejtélyes bőrbetegséget vizsgálnak, amely a malajziai fehércsápú korallcápákat sújtja, és amiért egyes korai jelentések szerint a tengerek hőmérsékletének emelkedése lehet a felelős.

A fehér hegyű korallcápák az uszonyukon található jellegzetes fehér csúcsukról kapták a nevüket, és jellemzően napközben a korallzátonyok körül pihennek, és népszerű látványosságot jelentenek a búvárok számára. Éjszaka aktívvá válnak, hogy apró halakra és más állatokra vadásszanak. Az egyik cápáról Borneó szigeténél készült, áprilisban a közösségi médiában elterjedt képeken foltok és sérülések voltak az állat fején. Nem sokkal ezután a közeli Sipadan sziget búvárai, egy híres búvárkodási célpont, valamint az állam egyetemének, kormányának és természetvédelmi csoportjainak szakértői csoportja a bőrbetegséget kezdte látni a cápák minden egyes csoportjánál, amellyel találkoztak.

A csapat megpróbálta diagnosztizálni, hogy mi okozhatja a betegséget, és megállapította, hogy a tengerfelszín hőmérséklete Sipadannál májusban 29,5 Celsius-fokra emelkedett, egy fokkal magasabbra, mint 1985-ben.

Szinte biztosra vehetjük, hogy a felmelegedő óceánnak szerepe van abban, amit a beteg cápáknál látunk Sipadanban.

mondta Davies Austin Spiji, a Reef Guardian nonprofit természetvédelmi csoport vezető tengerbiológusa, kizárva az emberi tényezőket, mivel Sipadan tengeri védett terület, ahol szigorúan tilos a halászat, és nincsenek a közelben települések vagy iparágak.

Mohamed Shariff Mohamed Din, az Universiti Putra Malaysia vízi állatorvosi tanulmányok professzora szerint a bejelentett észlelések egybeesnek a terület korallfehéredéséről szóló jelentésekkel, ezért nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a magasabb hőmérséklet miatt ott változások történnek. A teljes körű tudományos vizsgálat azonban még várat magára. Májusban a Universiti Malaysia Sabah Borneo Marine Research Institute kutatócsoportja megpróbált, de nem sikerült befogni néhány cápát, hogy mintákat biztosítsanak a vizsgálathoz, de júliusban újra megkísérlik.

(Reuters)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon