A fenntartható fehérjékben rejlik India nagy lehetősége
A fenntartható fehérjékben rejlik India nagy lehetősége

Az éghajlatváltozás hamarosan az indiaiak százmillióit fogja érinteni, és széles körű élelmiszerkrízist fog eredményezni. A fenntartható élelmiszer-politika elindítása lesz az az alap, amely segíthet áthidalni a táplálkozási hiányosságokat.

Ebben a hónapban a Világbank jelentése azzal rázta fel a ezt a nemzetet, hogy előrejelzése szerint India lesz az egyik első olyan ország, amely az emberi túlélési képesség határát átlépő hőhullámokkal szembesül. A jelentés szerint Indiában 2030-ra több mint 160-200 millió ember lesz kitéve a hőhullámoknak, és 34 millió ember veszíti el a munkáját a termelékenység csökkenésével járó hőstressz miatt.

Az éghajlatváltozás okozta bénító hőhullámok helyrehozhatatlan hatással vannak a mezőgazdaságra

– írja cikkében Ambika Hiranandani, a Good Food Institute India korábbi munkatársa.

Az éghajlatkutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés okozta hőhullámok akadályokat fognak gördíteni India élelmezésbiztonságra irányuló törekvései elé. Az idei március volt az eddigi legmelegebb, ami a legfontosabb termelő államokban csökkentette a búzatermést, ezzel 20%-kal megemelte a termény árát.

Az élelmezésbiztonsági igények kielégítése érdekében a kormány nagy összegeket fektet be az állattenyésztési ágazatba, ami óriási pénzügyi eredményeket hoz. A 2021-ben 8%-os összetett növekedési rátát regisztráltak ebben az ágazatban. Jelenleg India ad otthont a világ állatállományának több mint 35%-ának, és India az első 5 metánkibocsátó ország egyike.

Itt jönnek be az alternatív fehérjék, mint fenntartható élelmiszerek, amelyek tápláló, ízletes és olcsó élelmiszert biztosítanak a nemzetnek, és segítenek a gazdaság megerősítésében. A Bloomberg Intelligence szerint 2030-ra a növényi alapú élelmiszerek piaca várhatóan 162 milliárd USD értékű lesz, és a globális fehérjepiac 7,7%-át teszi majd ki.

India már most rendelkezik az alternatív fehérjék kifejlesztéséhez szükséges alapokkal, mezőgazdasági biodiverzitása alkalmas arra, hogy növényi alapú húsokat fejlesszen a legkülönfélébb növényekből. A biofarmáciai ágazatban megvan a lehetőség arra, hogy úttörő szerepet játsszon a termesztett húsok terén.

Az alternatív fehérjék potenciálisan képesek enyhíteni a korábban megoldhatatlannak tűnő problémákat, az élelmezésbiztonság hiányától kezdve az élelmiszerekből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátáson át az alultápláltságig. Az innováció csak korlátozott kormányzati támogatással juthat el a lehetőségek kiaknázásához. India a helyi viszonyok megváltoztatásával megelőzheti a folyamatot, és globális szereplővé válhat.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon