Először került mesterséges hús egy hentesüzletbe
Először került mesterséges hús egy hentesüzletbe

A mesterségesen termesztett húsok már kaphatóak egy szingapúri hentesüzletben. A termék a jövő év elejétől a szingapúri Huber’s Butchery kirakatába kerül. Sokak szerint ez egy újabb történelmi pillanat, amely élelmezési rendszerünk ízletesebbé és fenntarthatóbbá tételéhez vezethet.

Így vélekedik Josh Tetrick, az Eat Just nevű szervezet társalapítója és vezérigazgatója. Hozzáteszi, hogy nagyon büszke arra, hogy csapatával együttműködve egy teljesen új módot adhattak az embereknek arra, hogy megtapasztalják, milyenek a mesterségesen előállított hústermékek.

A termesztett hús az egyik legjobb megoldás lehet a világ számos részén a megnövekedett népességszám, valamint az állati fehérjefogyasztás növekedése miatti túltenyésztésre

– mondta Andre Huber ügyvezető igazgató.

A mesterségesen termesztett hús a hagyományos hústermeléshez képest jóval kevesebb kibocsátással jár. Egyes becslések szerint 90 százalékkal kevesebb kibocsátással, ezzel csökkentheti a fehérjeipar szénlábnyomát. Emellett kevésbé erőforrás-igényes is, mivel kevesebb földet és vizet igényel, mint a hagyományos hús előállítása.

A termesztett fehérje most már készen áll a hatósági jóváhagyásra. A családi hentesüzletben való indulás egybeesik a vállalat termékének szingapúri engedélyezésének kétéves évfordulójával. Jelenleg ez az egyetlen olyan vállalat, amely hatósági engedéllyel rendelkezik a termesztett hús értékesítésére.

Sokak szerint ez valószínűleg 2023-ban változni fog, mivel az amerikai székhelyű, termesztett húsokkal foglalkozó cég társvállalata teljesítette az első szabályozási akadályt, így ezzel hamarosan új szereplő léphet a mesterséges húsok piacára.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon