Egészséges a növényi alapú hús?
Egészséges a növényi alapú hús?

A növényi alapú húsok és a hagyományos húsok tápanyagprofiljának friss elemzésében a Good Food Institute új felfedezéseket tett. A kutatásában a szervezet kiemeli a növényi alapú fehérjék előnyeit az alternatíváival szemben.

A csoport szerint azok a fogyasztók, akik hagyományos húst vásárolnak, szintén vásárolnak növényi alapú lehetőségeket, és a legtöbbjük kedvezően ítéli meg a termékeket. A növényi fehérjék egészségességével kapcsolatban azonban még mindig vannak kérdések, mivel sok kritikus szerint a termékek erősen feldolgozottak, és magasabb lehet a nátriumtartalmuk, mint az állati húsoknak.

Akárhogy is nézzük, a növényi alapú hús jelentősen több tápértékkel bír, mint a hagyományos hús

– állítja a Good Food Institute (GFI) nonprofit szervezet.

Hozzáteszik, hogy akár egy új rostforrás bevezetéséről van szó az étrendbe, akár a koleszterinszint csökkentéséről, a növényi alapú termékek jobb egészségügyi eredményekhez vezetnek. A GFI szerint a növényi alapú hús olyan megoldás, amely képes ellátni a növekvő világnépességet, miközben stabilabb élelmiszerrendszert épít, és teljesíti az éghajlati célokat.

Vannak olyan narratívák is, amelyek a szarvasmarhák legeltetésének és más szabadon tartott állati termékeknek az éghajlatváltozás lassításában rejlő előnyeit hangoztatják. A csoport szerint azonban az állati termékek több mint 99 százaléka üzemi gazdaságokból származik. A GFI így amellett érvel, hogy több növényi eredetű fehérjét kell beiktatni az étrendbe.

A hagyományos marhahamburgerekhez és csirkefalatkákhoz képest a népszerű növényi alapú opciók, köztük a Beyond Meat és az Impossible Foods termékei kevesebb kalóriát és kevesebb zsírt tartalmaznak adagonként. A növényi alapú hamburgerek több gramm rostot tartalmaznak, míg a marhahúsos hamburger nulla grammot. A növényi alapú hamburgerek nátriumtartalma azonban jelentősen magasabb, mint a hagyományos marhahúsos hamburgereké, egyesek több mint 400 százalékkal több nátriumot tartalmaznak.

A növényi alapú húsok az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedését is csökkenthetik. A GFI szerint az Egyesült Államokban az orvosilag fontos antibiotikumok 70 százalékát az állattenyésztésben használják fel. Ez nemcsak az emberek számára csökkenti a hozzáférést, hanem növeli az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok elterjedtségét is. Ez a fertőzések vezető oka és évente több mint 35 000 amerikai haláleset okozója.

(forrás:greenqueen.com)

search icon