Az EU elmarad a metáncéloktól, egy tanulmány a húsfogyasztás korlátozására szólítanak fel
Az EU elmarad a metáncéloktól, egy tanulmány a húsfogyasztás korlátozására szólítanak fel

Egy új jelentés húsfogyasztás korlátozását javasolja a metánkibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozás hatásainak lassítása érdekében. A metánkibocsátás csökkentésére irányuló többszöri felhívás ellenére azonban az országok elmaradnak a kötelezettségvállalásoktól.

Az új State of Climate Action 2022 jelentés 40 mutatóban vizsgálta az előrehaladást, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az évtized végére felére csökkenjen a kibocsátás. A jelentés szerint a húsfogyasztás heti két hamburgerre való korlátozása kulcsfontosságú az éghajlati katasztrófa elhárításához. A jelentés a tömegközlekedés hatszorosára való bővítését is szorgalmazta, és rámutatott arra, hogy drasztikusan lassítani kell az erdőirtás ütemét.

A világ már látta, hogy milyen pusztítást okozhat mindössze 1,1 Celsius-fokos felmelegedés, és fontos előrelépéseket tapasztalunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de még mindig nem győztünk egyetlen ágazatban sem

– mondta az eredményekről Ani Dasgupta, a World Resources Institute vezérigazgatója.

Az EU, amely vállalta, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a metánkibocsátást, valószínűleg nem fogja elérni ezt a célt, állapította meg egy másik, nemrégiben készült jelentés. A metánkibocsátás a második helyen áll a globális felmelegedés okozásában, az összes globális kibocsátás mintegy 20 százalékát teszi ki. A Nemzeti Óceán- és Légköri Obszervatórium szerint tavaly a metánkibocsátás a valaha mért legmagasabb szintet érte el. Az európai állattenyésztés 20 év alatt 160 szénerőmű fűtésének megfelelő mennyiségű metánt termel.

A Changing Markets Foundation jelentése szerint az állattenyésztésből származó kibocsátások csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a 2030-ra kitűzött klímacélhoz.

A tanulmány szerint éghajlati vészhelyzetben vagyunk, és a metán légköri koncentrációjának csökkentése a legjobb rövid távú intézkedés a hőmérséklet-emelkedés lassítására.

Már a metánkibocsátás csökkentése is jelentős hatással lehet az éghajlatváltozás lassítására; a kutatók szerint a metán csökkentésével 2030 és 2050 között 50 százalékkal lehetne csökkenteni a globális felmelegedést. Az EU által elért csökkenés azonban valószínűleg jóval ez alatt marad – 2030-ra kevesebb mint 20 százalékkal.

(forrás: greenqueen.com)

search icon