A fenntartható fogyasztás témakörével foglalkozott a Planet Business Club záró workshopja

A fenntartható fogyasztás témakörével foglalkozott a Planet Business Club záró workshopja
A fenntartható fogyasztás témakörével foglalkozott a Planet Business Club záró workshopja

Vajon milyen okai és következményei vannak az élelmiszer-pazarlásnak? Hogyan csökkenthetnénk a mértékét? Mennyibe kerül nem jól enni, és hogyan befolyásolja a táplálkozás az emberek egészségét? Mennyire jelentős az edukáció szerepe a fogyasztók tudatosságának növelésében? Iparági szereplőként hogyan lehet támogatni a tudatos fogyasztási döntéseket és a fenntartható élelmiszer-termelést? A Planet Business Club negyedik workshopja ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A négyrészes workshop-sorozat zárórendezvényén a regeneratív mezőgazdaság, az élelmiszeripari hulladékból teremtett érték, és a kereskedelmi tevékenységek környezeti hatásainak minimalizálásának témakörei után a fenntartható fogyasztás inspiráló, ösztönző megoldásai kerültek fókuszba.

Fotó: Greendex

Közös ötletelés a megoldásokért

Az előző alkalmaktól eltérő módon most sem előadók, sem pedig kerekasztal-beszélgetések nem voltak: a hangsúly ezúttal teljes egészében az interaktivitásra és a résztvevők bevonására helyeződött.

A jelenlévők négy csoportot alkottak, a fő témát pedig négy altémára osztották. A beszélgetéseket egy-egy témavezető moderálta, minden csoportnak 15–15 perce volt egy-egy kérdéskör megvitatására. Miután a csoportok egy kérdéskörrel végeztek, helyet cseréltek, mígnem egy bő óra alatt mind a négy csoport körbejárta mind a négy kérdést. A beszélgetések végén pedig a témavezetők röviden összefoglalták az elhangzottakat.

Négy asztal, négy fontos kérdés

Az első asztalnál a tudatosságra ösztönzés lehetséges megoldásairól szólt az eszmecsere, a beszélgetést dr. Bodnár Viktória, az IUFA Horváth ügyvezetője vezényelte. A résztvevők itt olyan eszközöket próbáltak keresni mind állami, mind üzleti, mind pedig egyéni oldalról, amelyek az emberek megfelelő, hiteles informáltságát és tudatos, jó döntéseit tudják szolgálni.

Fotó: Greendex

A második asztalnál az edukáció szerepének fontosságát járták körül, a beszélgetés irányítója Matolcsy Miklós, a Fenntarthatósági témahét megálmodója, az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt. Az izgalmas eszmecserék egyik kiemelt kérdése volt a különböző célcsoportok (különösképpen a fiatalok) szemléletformálásának fontossága – külön kiemelve a döntéshozók szemléletformálását is – mind az oktatás területén, mind pedig vállalati, illetve egyéni programok révén.

A harmadik asztal témája az élelmiszer-pazarlás volt Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnökének vezetésével. A beszélgetések során a résztvevők megvitatták az élelmiszer-hulladék fogalmát, a gyártás során előforduló veszteségeket és az ezt befolyásoló tényezőket, a fogyasztók felelősségét, a jelenlegi gazdasági rendszert és az aktuális szabályozásokat, a jógyakorlatokat (pl. Munch, Élelmiszerbank stb.), valamint a lehetséges egyéni megoldásokat (pl. Kosárközösség stb.).

Fotó: Greendex

A negyedik asztalnál a nem megfelelő étkezés okozta egészségügyi problémák kerültek terítékre, a téma vezetője Angyal Mercédesz, az IUFA Horváth munkatársa volt. Az igencsak szerteágazó eszmecserék keretében szó esett többek között a szezonális és a regionális élelmiszerekről, a makro- és mikrotápanyagok ideális arányairól, a különböző divatdiétákról, a mikrobiomok fontosságáról, valamint arról, hogy az államnak mennyibe kerül az egészséges ember, illetve a különböző betegségek finanszírozása.  

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon