A fenntartható gardrób az új holmik 75%-os csökkentésén múlik
A fenntartható gardrób az új holmik 75%-os csökkentésén múlik

Ha a dolgok nem változnak gyorsan, a divatipar a világ fennmaradó globális szén-dioxid-kibocsátásának negyedét használhatja fel. Bár ez hihetetlennek tűnik, nem az. Az elmúlt 15 évben a ruházati termékek gyártása megduplázódott, miközben a ruhák tényleges viselési ideje közel 40%-kal csökkent. Az EU-ban a csökkenő áraknak köszönhetően az emberek minden eddiginél több ruhát vásárolnak, miközben kevesebb pénzt költenek rá.

Ez nem fenntartható így tovább. Egy nemrégiben közzétett jelentésben a jóléti ruhatár ötletét javasoljuk, egy új utat a divat számára, amelyben az emberi és környezeti jólétet előnyben részesítjük az eldobható gyors divat egyre növekvő fogyasztásával szemben.

Ez azt jelentené, hogy mindannyian 75%-kal csökkentenénk az újonnan vásárolt ruhák számát, és tartósnak tervezett ruhákat vásárolnánk, majd az életük végén újrahasznosítanánk őket.

A divat egyre gyorsul. A gyors divatot felváltja az ultragyors divat, amely soha nem látott mennyiségű új ruhát dob a piacra. Az év eleje óta a gyorsdivat óriásai, a H&M és a Zara együttesen mintegy 11 000 új fazont dobtak piacra. Ugyanezen idő alatt az ultragyors divatmárka, a Shein elképesztő 314 877 új stílust adott ki. A Shein jelenleg a legnépszerűbb vásárlási alkalmazás, és ahogy az várható volt, ez a gyorsulás óriási mennyiségű hulladékot termel.

Válaszul a divatipar egy sor tervet dolgozott ki a probléma kezelésére. De sajnos sok fenntarthatósági kezdeményezés még mindig a gazdasági lehetőségeket és a növekedést helyezi a környezetvédelmi szempontok elé.

Az olyan erőfeszítések, mint a fenntarthatóbb szálakra és textíliákra való áttérés, valamint az etikusan tudatos választási lehetőségek kínálata dicséretesek. Azonban nagyon keveset tesznek az ágazat gyorsan növekvő erőforrás-fogyasztásával és hulladéktermelésével való tényleges szembenézés érdekében.

De mit tehetünk mi? Kevesebb új ruhát vásárolunk, és át kell gondolnunk azt is, hogy honnan szerezzük be a ruháinkat. A használt ruhák vásárlása vagy a kölcsönzési szolgáltatások igénybevétele módot ad arra, hogy a ruhatárunkat megfelelő hatásfokkal cseréljük le.

Az egyre növekvő slow fashion mozgalom a ruhadarabok minőségét helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben, és a klasszikus stílusokat részesíti előnyben a múló trendekkel szemben.

Nem lesz könnyű a divatot az állandó növekedési modellről a fenntartható megközelítésre átállítani. A divatipar növekedése utáni időszakra való áttéréshez a politikai döntéshozóknak és az iparágnak számos reformot kell végrehajtania, és újra kell gondolnia a társadalomban betöltött szerepeket és felelősségeket.

Fontos, hogy cselekedjünk a divat jövőjének alakítása, és egy olyan ruhatár elérése érdekében, amely jót tesz az embereknek és a bolygónak – ahelyett, hogy hagynánk, hogy a ruhapazarlás hulláma elszívja az erőforrásokat, az energiát és a nagyon korlátozott szén-dioxid-keretünket.

Forrás (greenqueen)

search icon