A forróság miatt a fecskefiókák is bajba kerülhetnek
A forróság miatt a fecskefiókák is bajba kerülhetnek

Egyre több hívás érkezik a madármentőkhöz fészek alatt talált kis fecskék miatt. A 35-38 fokos melegben ugyanis a sárból épített fészek is felmelegszik, ezért idő előtt kiugrálnak a fiókák. Hogy hogyan tudunk segíteni rajtuk, azt megtudhatjuk a szakértőktől.

Egy fészekből kiugrott kis fecske – a hőségben akár 70 fokra is felhevült – aszfalton hamar hőgutát kaphat. Ha ilyen madarat találunk, vegyük fel a forró talajról, nedvesítsük be kezünket langyos vízzel, tegyük bele kismadarat. A langyos vízből 2-3 cseppet csepegtessünk a tarkójára, hátára, és vigyük árnyékos helyre, amíg nem jön segítség.

Ha ilyen bajba került fecskét találunk, kérjünk mihamarabb állatmentő szervezet segítségét. Mivel a mentőhelyek leterheltek lehetnek, ezért a legnagyobb segítség az, ha mi magunk visszük oda a kismadarat.

Ha a fecskefészek a saját házadon van, azzal is segíthetsz, ha a közelben lévő betont, járólapot, zöldfelületet locsolod, a fészek alatti 10 méteres körzetben.

Amit soha ne tegyünk a szakértők szerint: ne öntsük le hideg vízzel a fiókát. Ne kezdjük el itatni a félig ájult, elpilledt madarat, mert nincs hozzászokva az itatáshoz, ezért könnyen félrenyel és megfullad. Továbbá ne vigyük a forró betonról erősen klimatizált helységbe, ehelyett a fokozatos lehűlés kevésbé terheli meg a piciny szervezetet.

(Forrás: turistamagazin.hu Kép: pexels.com)

search icon