A gázkitermelő cégek a klímakonferencián is érvényesíteni szeretnék érdekeiket
A gázkitermelő cégek a klímakonferencián is érvényesíteni szeretnék érdekeiket

A vállalatok és a pénzügyi támogatók megalapozzák a gázzal kapcsolatos szemléletváltást. A földgáztermelők és pénzügyi támogatóik a Cop27-et lehetőségnek tekintik a földgáznak a fosszilis üzemanyag helyett átmeneti üzemanyagként való átminősítéséről szóló megbeszélésekhez.

Környezetvédelmi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a fosszilis tüzelőanyagnak számító gáz elégetése azzal a kockázattal jár, hogy a felmelegedés jóval meghaladja a jelentős környezeti zavarok megelőzéséhez szükséges 1,5 Celsius-fokos célértéket.

Mindez az energiaválságnak is köszönhető, de a megújuló energiaforrások előmozdítására mindenképpen kiemelt cél

– mondta Vikram Singh, a Rocky Mountain Institute fenntartható energiával foglalkozó nonprofit szervezet munkatársa.

Singh szerint az olaj- és gáztermelők az energiaátalakítás kérdésében kettős beszédet folytatnak, és a nyilvános nyilatkozatok ritkán felelnek meg a magánjellegű tetteiknek.

Bár a gáz kevésbé szennyezi az éghajlatot, mint a szén, de előállítása káros metánnal jár, és a szivárgások is nagymértékű szennyezést okozhatnak. Emellett olyan szakértők, mint a washingtoni székhelyű Environmental Working Group, arra figyelmeztetnek, hogy a szén-dioxid-leválasztás késleltetheti a fosszilis tüzelőanyagokról való alapvető átállást.

A glasgow-i Cop26 óta eltelt egy év során, amelynek keretében elindult a Beyond Oil and Gas Alliance is, illetve amelynek célja volt az olaj- és gáztermelésről való irányított és igazságos átállás megvalósítása, jelentős változást idézett elő a földgázzal kapcsolatos globális hozzáállásban. Mindez megalapozta a világ vezetői és a gáztermelők közötti, a Cop27-en tartandó megbeszéléseket. Így arról is szó lehet, hogy a földgázt átmeneti üzemanyagnak és nem fosszilis üzemanyagnak kell-e tekinteni.

Egyesek szerint az Európába irányuló hatalmas orosz gázszállítások pótlására irányuló hajsza valószínűleg befolyásolni fogja az új afrikai gáztartalékok feltárásáról szóló megbeszéléseket. Mindezt annak ellenére, hogy a kibocsátási célok teljesítése érdekében ellenállnak ennek. Arra a kérdésre, hogy ez befolyásolni fogja-e a Cop27 konferencián összegyűlt főbb gáztermelők, politikai döntéshozók és diplomaták közötti megbeszéléseket, talán még korai találgatni.

(forrás: theguardian.com)

search icon