A Greenpeace perre megy az Európai Bizottság ellen
A Greenpeace perre megy az Európai Bizottság ellen

A Greenpeace bírósághoz fordul az Európai Bizottság ellen, amiért az a gáz- és atomenergiát is felvette az EU zöldnek nevezhető beruházások listájára – közölte csütörtökön a kampánycsoport. A Greenpeace szeptemberben kérte a bizottsági szabályok hivatalos felülvizsgálatát, amit Brüsszel elutasított.

Most a kampánycsoport közölte, hogy áprilisban keresetet nyújt be az EU legfelsőbb bíróságához. A Greenpeace többek között arra hivatkozik, hogy a gázerőművekre vonatkozó kibocsátási határértékek túlságosan lazák ahhoz, hogy az EU elérhesse éghajlatvédelmi céljait.

Bíróságon fogunk harcolni a hamis zöld címke ellen

 – mondta Ariadna Rodrigo, a Greenpeace kampányfelelőse.

Négy másik csoport – a WWF, a Föld Barátai Németország, a Transport & Environment és a ClientEarth – szintén kérte Brüsszeltől a gázerőművek zöld címkéjének visszavonását. A csoportok csütörtökön közölték, hogy mérlegelik a következő lépéseket

Az uniós szabályok célja, hogy a fenntartható befektetés számára aranyszabványt alkossanak, de tavaly vitákba keveredtek, és heves vitákat váltottak ki az EU tagállamai között is. Egyes országok, mint Spanyolország és Dánia, azzal érveltek, hogy nem hiteles a CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagot, a gázt éghajlatbarátnak minősíteni, ugyanakkor Lengyelország és Bulgária azok közé tartozott, akik a gázba történő befektetéseket támogató szabályokat szorgalmaztak. Érvelésükben kiemelik, hogy ezzel lehetne leválni a jóval környezetszennyezőbb szénerőművekről

Az EU-ban kiéleződött a vita arról, hogy a gázt „hídként” használják-e a szén és a megújuló energiaforrások között, miután Európa korábbi fő gázszállítója, Oroszország tavaly csökkentette a szállítást. Az uniós szabályok nem tiltják meg a zöld címkével nem rendelkező tevékenységekbe történő befektetéseket, de korlátozzák, hogy mely tevékenységeket lehet fenntarthatónak minősíteni. Ez a szabályozás arra szolgál, hogy a valóban éghajlatbarát tevékenységeket láthatóbbá és vonzóbbá tegye a befektetők számára.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon