A hamburger hamarosan hínárból készült csomagolásban érkezhet
A hamburger hamarosan hínárból készült csomagolásban érkezhet

A hamburgerek, a sült krumpli és a nuggets finom csemege lehet, a csomagolásuk környezeti hatása azonban rossz szájízt hagyhatnak. Ezek a termékek gyakran olajálló műanyagba csomagolva érkeznek, ez a csomagolás pedig nem csak a műanyagszennyezéshez járul hozzá, de gyakran környezetkárosító vegyi anyagokkal, például polifluoralkil-anyagokkal készül, hogy ne ragadjon az ételhez.

Kutatóknak sikerült olyan polimert kinyerniük a tengeri moszatból, amelyből tengeri herkentyűk csomagolását lehetne készíteni. Ez lehet majd az alternatívája a műanyag csomagolásoknak, amelyek előállítása is súlyos környezeti terhelést jelent.

A tengeri moszat kivonata hasonló szerkezetű, mint a természetes rostok, amelyekből a papír készül

– magyarázza Dr. Zhongfan Jia, a Flinders Institute for Nanoscale Science and Technology vezető kutatója.

Az iparilag előállított vegyi anyagok felhalmozódhatnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Csak az Egyesült Királyságban a fogyasztók évente 11 milliárd csomagolási hulladékot termelnek. Egy új áttörés révén a tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a fenntartható alternatívához, a tengeri moszathoz.

Az ausztráliai Flinders Egyetem kutatói egy német bioanyag-fejlesztő céggel együttműködve hínáralapú biopolimert hoztak létre.

Az újszerű speciális kezelések egyszerű módosítások révén fokozzák a tengeri moszat zsírtűrő tulajdonságát, miközben nem befolyásolják a bevonatos papír biológiai lebonthatóságát és újrahasznosíthatóságát.

Ezzel a termékkel csökkenthetjük a káros műanyagszennyezést, és olyan alapanyagot használhatunk, amely környezetvédelmi szempontból is regenerálható. A tengeri moszat termesztése segít a tengeri környezet természetes helyreállításában, az üvegházhatású gázok csökkentésében és a part menti erózió mérséklésében.

(forrás: https://www.euronews.com)

search icon