A héten a Magyar Közútnak hála eltűnnek az illegális hulladékhalmok az utak mentén
A héten a Magyar Közútnak hála eltűnnek az illegális hulladékhalmok az utak mentén

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a héten a Tisztítsuk meg az Országot! program keretében az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi. A közútkezelő az út menti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újra termelődő hulladékhalmok felszámolásáról. A biztonságos munkavégzés érdekében több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra lesz szükség, ezért arra kérik az autósokat, hogy az ideiglenes korlátozásokhoz igazodva közlekedjenek a munkaterületek mellett.

A Magyar Közút évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén. Az átlagosan évi 10 ezer tonnányi szabálytalanul kihelyezett hulladék felszámolása mellett a társaság számos kampányszerű, országos programban vesz részt kezdeményezőként vagy csatlakozóként. Az illegális hulladék felszámolása nagy kapacitást von el más útüzemeltetési munkáktól. Az út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása évente mintegy 1–1,5 milliárd forintba kerül, ezért a Magyar Közút kéri az úthasználókat, hogy a hulladékukat ne dobálják el vagy helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé.

A szemétszedésen kívül a társaság a tavaszi időszakban elsősorban a téli hónapokban keletkezett burkolathibák kijavítására koncentrál, az elmúlt hetekben már a tartósabb, melegaszfaltos lokális javítások is elindulhattak, és csaknem 100 helyszínen a teljes körű felújításokat is elkezdhették a kivitelezők.

(MTI)

(fotó: pixabay – scansven)

search icon