A hullámenergia-tesztelő létesítmény fontos mérföldkőhöz érkezett
A hullámenergia-tesztelő létesítmény fontos mérföldkőhöz érkezett

A PacWave South hullámenergia-tesztelő létesítmény építésére vonatkozó szerződés utolsó kérdéseiben is megegyeztek, ami megnyitotta az utat a létesítmény befejezése előtt. A PacWave South lesz az első közüzemi méretű, hálózatra kapcsolt hullámenergia-tesztüzem az Egyesült Államokban.

Az új létesítmény lehetőséget nyújt majd a hullámenergia fejlesztőinek arra, hogy kipróbálják az óceáni hullámok erejének hasznosítására és az energia helyi elektromos hálózatba történő továbbítására szolgáló különböző technológiákat. A PacWave projekt vezetői nemrégiben engedélyezték több mint 80 kilométernyi kábel beszerzését, amely a hullámok által termelt energiát egy part menti létesítménybe szállítja, ahol az a helyi elektromos hálózatba táplálható.

Ez a projekt utolsó két nagy része, a kábelgyártás és szerelés a legnagyobb technikai kihívást jelentő szempont. A gyártás engedélyezése hatalmas mérföldkő a PacWave számára, és kritikus fontosságú a siker szempontjából

– mondta Burke Hales, a PacWave vezető tudósa.

Az óceáni tesztpálya a Csendes-óceán egy homokos fenekű szakaszán lesz, távol a népszerű kereskedelmi és szabadidős halászati zátonyoktól, körülbelül hét mérföldre Newport partjaitól. A helyszínen négy különböző kikötőhely lesz, amelyek együttesen akár 20 hullámenergia-berendezés egyidejű elhelyezésére is alkalmasak.

A tengerfenék alá fektetett áram- és adatkábelek kötik össze az óceáni tesztpályát a Newporttól délre fekvő Seal Rockban található parti létesítményhez. A louisianai székhelyű, ipari elektromos szolgáltatásokat nyújtó R.T. Casey vállalat felügyeli a PacWave számára a kábelek beszerzését, építését és telepítését.

A kábelek gyártási folyamata várhatóan hamarosan megkezdődik, és körülbelül egy évig fog tartani. A cél az, hogy a kábelek 2024 tavaszán érkezzenek a Csendes-óceán északnyugati részére, hogy 2024 nyarán telepíthessék őket.

A telepítést követően a tenger alatti kábelek a Driftwood Beach State Recreation Site-nál érnek partot, ahol egy földalatti páncélteremben csatlakoznak a földi kábelekhez. 2022-ben a munkások befejezték a földalatti vezetékek telepítését, amelyekben a tenger alatti és földi kábelek fognak elhelyezkedni, amelyek a hullámok által termelt energiát a készülékekből a parti létesítménybe szállítják. A több mint 6 mérföldnyi vezeték telepítéséhez a személyzet vízszintes irányított fúrással négy tengeri fúrást végzett, amelyek mindegyike több mint egy mérföld hosszú volt.

Az oregoni állam több mint egy évtizede törekszik egy hullámenergia-tesztelő létesítmény kialakítására, hogy felgyorsítsa az iparág fejlődését. Jelenleg nincs olyan amerikai létesítmény, ahol a fejlesztők ilyen léptékben mérhetnék a készülékek elektromos és környezeti teljesítményét.

(Forrás: today.oregonstate.edu)

search icon