Hullámenergia-generátort tesztelnek Skóciában
Hullámenergia-generátort tesztelnek Skóciában

Az ír OceanEnergy vállalat már kipróbálta a hullámgenerátorokat Hawaiin, most pedig egy négyéves projektre szerződött 14 ipari és egyetemi partnerrel az Egyesült Királyságból, Írországból, Franciaországból, Németországból és Spanyolországból, amelynek célja az eddigi legnagyobb egység tesztelése, validálása és kereskedelmi forgalomba hozatala a skóciai Orkney-szigeteknél.

Az OE35, amelyet a világ legnagyobb kapacitású lebegő hullámenergia-berendezéseként tartanak számon, minden bizonnyal impozáns látványt nyújt, és viszonylag egyszerű elven működik. Az óceánfenékhez rögzítve az OE35 a tengeren lebeg, miközben a hullámok a gép aljánál ki-be járkálnak három nagy, légmentes kamrában. Az így keletkezett kétirányú légnyomásváltozás forgatja a benne elhelyezett turbinát egy sor szimmetrikusan kialakított ventilátorlapát segítségével, ami áramot termel. A tesztek során a berendezés 500 kW-os teljesítménnyel működött, azonban 1,25 MW teljesítményre képes.

Az EU Horizon Europe programja és az Innovate UK által társfinanszírozott, 19,6 millió eurós WEDUSEA projekt négy év alatt három szakaszban zajlik majd.

A program keretében hozott innovatív intézkedések célja a hullámenergia-technológia hatékonyságának, megbízhatóságának, skálázhatóságának és fenntarthatóságának javítása

– mondta Myles Heward, az Európai Tengerienergia Központ projektvezetője.

Rémi Gruet, az Ocean Energy Europe szakmai szövetség vezérigazgatója hozzátette: „A hullámenergia mostanra teljes körűvé vált, és az olyan projektek, mint a WEDUSEA, előkészítik az utat a kísérleti farmok és az egész ágazatra kiterjedő iparosítás előtt”. Gruet szerint a projekt megmutatja, hogy a hullámenergia jelentős mértékben hozzájárulhat az EU Green Deal célkitűzésének eléréséhez.

(Forrás: New Atlas, kiemelt kép: OceanEnergy)

search icon