A járda, ami segít az áradások kivédésében
A járda, ami segít az áradások kivédésében

A városi csapadékvíz-rendszerekre szakosodott Aquipor startup cég porózus burkolatot hozott létre az egyre növekvő, egyre intenzívebb árvizek kivédésére.

A klímaválság egyik jellemzőiként az árvizek világszerte károkat és pusztítást okoznak a városokban. Nyugat-Németországtól a texasi Houstonig az áradások otthonokat tettek tönkre és embereket öltek meg. Az így okozott érzelmi károk mellett a városok helyreállítása több milliárd dollárba kerül. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban idén közzétett tanulmány szerint az 1988 és 2017 között – részben az éghajlati válság miatt – megnövekedett esőzések az Egyesült Államokban további 2,5 milliárd forintos árvízkárokat okoznak.

Az egyik ok, amiért az árvizek előfordulhatnak egy városban, a mindenütt jelenlévő járdákat, utakat és parkolókat borító burkolat. Ha nagy mennyiségű eső esik, a víz nem tud elnyelődni a talajban. A probléma megoldására az Aquipor egy olyan alternatív anyagot hozott létre, amelynek apró lyukai átengedik az esőt. Míg más, a vizet átengedni hivatott burkolatoknál a nagyobb lyukak könnyen eltömődnek az esővízben lévő szennyeződéssel, az Aquipor pórusai aprók, hogy átengedik a vizet, de megállítják az esővízben lévő szennyeződéseket.

A vállalatnak ezzel az anyaggal járdákat és parkolókat borítana be jövőben, ám egyelőre még magánterületeken tesztelik az anyagot. Ha bejön, a városok átalakítása ezzel a burkolattal olcsóbb alternatíva is lehet. Például a Washington állambeli Spokane városának ezzel az anyaggal való lefedése körülbelül 5 millió dollárba kerülne. Összehasonlításképpen: az ENSZ UN-Habitat nevű csoportja szerint egy kisváros átalakításának költsége egy alulfinanszírozott országban 20-50 millió dollár körül van.

Az még kérdés marad, hogy bár a porózus burkolat segíthet az esővíznek a talajba süllyedni, képes-e így ellensúlyozni az egyre hevesebb és gyakoribb esőzéseket.

(Independent)

(fotó: pexels – Zeeshaan Shabbir)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét

search icon