A nyugat-európai áradások mögött valószínűleg a klímaváltozás áll
A nyugat-európai áradások mögött valószínűleg a klímaváltozás áll

Az elmúlt napokban történelmi méretű árvíz sújtja Németországot, míg Hollandiában és Belgiumban is rendkívül súlyos a helyzet. Az áldozatok száma már bőven 100 felett van, és még mindig sok eltűntet keresnek.

A esemény mögött a Bernd nevű ciklon áll, melyből 48 óra alatt annyi csapadék esett, amennyi a két-három havi átlagos mennyiségnek felel meg. Ennek nyomán a talaj nagyon gyorsan megtelt vízzel és nem tudta felvenni a további nedvességet, ahogy a tavak, folyók és patakok sem, melyek néhány óra alatt kiléptek a medrükből.

A következmények pedig katasztrofálisak, a károk felmérése még hosszú ideig eltarthat. A meteorológusok szerint hasonlóan heves és nagy kiterjedésű esőzés legalább 15 éve nem volt Nyugat-Európában. Egyes kutatók szerint még korai lenne a történteket a klímaváltozás nyakába varrni, azonban ahogy azt itthon is látjuk, az extrém szélsőségek száma növekszik az időjárásban. Így a hőhullámokkal kísért rekord hosszúságú aszályok és a az extrém mennyiségű csapadékkal járó nyári zivatarok is megszaporodtak.

A modellek többsége egyébként az Északi-sark jegének olvadásával hozza összefüggésbe az eseményt, illetve nagyobb kitekintésben a nyugat-európai időjárás átalakulását. A helyzetet egyébként nagyban súlyosbítja az is, hogy a városok illetve az épített környezet terjeszkedése miatt a víznek kevesebb lehetősége van arra, hogy elszivárogjon. Ezzel párhuzamosan az olyan természetes struktúrák, mint például az ártéri erdők, jórészt már eltűntek, így nem képesek segíteni az extrém esőzések hatásainak enyhítésében.

A kutatókkal szemben a helyi politikusok szinte egyöntetűen a klímaváltozást okolják a történtekért. A CSU-s Horst Seehofer például azt mondta, „senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy ez a katasztrófa összefügg a klímaváltozással”. A szintén német Malu Dreyer, a Rajna-vidék tartományi miniszterelnöke szerint pedig „aki még mindig nem érti, hogy a klímaváltozásnak következményei vannak, azon nem lehet segíteni.”

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(24.hu, Qubit)

search icon