A jegesmedvék egyre több rénszarvasra vadásznak, ahogy a klímaválság súlyosbodik

A jegesmedvék egyre több rénszarvasra vadásznak, ahogy a klímaválság súlyosbodik
A jegesmedvék egyre több rénszarvasra vadásznak, ahogy a klímaválság súlyosbodik

A kutatók szerint az éghajlati válság arra késztetheti a jegesmedvéket, hogy új taktikákat alkalmazzanak, például rénszarvasokat kutassanak fel és vadásszanak le.

2020-ban lengyel kutatók rögzítették az első olyan felvételt, amelyen egy jegesmedve megfojt egy rénszarvast. Ahogy azt a Polar Biology című folyóiratban nemrégiben megjelent cikkükben ismertettek.

A norvégiai Svalbard szigetcsoporton forgatott klipben egy jegesmedve látható, amint egy rénszarvas után úszik, amelyet megfojt, majd a partra vonszol. Ez arra utal, hogy a medvék, amelyek a sarki jégsapkák olvadása miatt egyre több időt kénytelenek a szárazföldön tölteni, más táplálékforrásokat keresnek a zsírban gazdag fókákból álló szokásos étrendjük helyett.

A kutatók szerint a jegesmedvék 2000 előtt nem voltak ismertek arról, hogy nagy számban vadásznának rénszarvasra. A mintegy 300 jegesmedve-populációnak otthont adó Svalbardon viszont ez rendszeressé válhat. Ha a jegesmedve-anyák megtanulnak hatékonyan vadászni rájuk, akkor az utódaik, amelyek több mint két évig az anyjukkal maradnak, szintén rénszarvasvadászokká válhatnak.

A klímaválság arra is készteti a medvéket, hogy más táplálékforrásokat keressenek, például a partra mosott döglött halakat és cetféléket, rágcsálókat, hulladéklerakókból származó belsőségeket és az emberek által levadászott tengeri emlősök maradványait.

Forrás (independent)

search icon