A jóga és a nevetés együtt igazi orvosság
A jóga és a nevetés együtt igazi orvosság

Egy új tanulmány alapján már félórányi irányított nevetés is felér egy könnyű testmozgással, és javítja a közérzetet. Az ELTE kutatói az egyre elterjedtebb nevető jóga pszichés és élettani hatásait vizsgálták két kutatásban.

Régóta tudni, hogy az őszinte, természetes nevetésnek nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, csökkenti a stresszt, és pozitív változásokat idéz elő a szervezetünkben is.

Az viszont kevéssé ismert, hogy az irányított nevetés is képes-e előidézni ezeket a pozitív hatásokat, noha maga az elképzelés már az 1990-es években megszületett, és mára hahota jóga vagy nevető jóga formájában az egész világon elterjedt.

A módszer lényege, hogy a résztvevők kacagást kiváltó gyakorlatokat kombinálnak a jógából ismert légzőgyakorlatokkal. Nagy előnye, hogy az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba, főleg, ha társaságban művelik.

Az első vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nevetés puszta vizuális élménye is képes-e a pozitív érzelmek kiváltására.

Az eredményekből megállapították, hogy a hahota jóga puszta nézése is jótékonyan hat a lelki állapotra, miközben figyelemreméltó szív- és légzőrendszeri reakciót vált ki. A kisfilmek nézése közben a résztvevők annyi energiát használtak fel, ami megfelel egy enyhe fizikai testmozgásnak, és nagyjából a hetente 1-3 alkalommal sportoló emberekre jellemző.

A második kísérletben egy valós, budapesti jógakurzus résztvevőit vizsgálták. Az eredmények alapján már egy foglalkozás is javította a hangulatot, és csökkentette a negatív érzelmek megjelenését.

A jókedv pozitívan hatott az egészségre is: a tesztalanyok többségénél nőtt az elégetett kalóriamennyiség és a pulzusszám is. Más fizikai tevékenységekkel összehasonlítva a jógázók valamivel kevesebb energiát égettek el, mint ugyanennyi idő alatt biciklizéssel, de többet, mint például főzéssel.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon