Egy elfeledett egészségbomba: a kerekrépa
Egy elfeledett egészségbomba: a kerekrépa

Mi is a kerekrépa? Ez a növény, más néven tarlórépa, egy téli hideggel is dacoló, olcsó és rendkívül ízletes növény, amely ezer fronton színesítheti étkezésünket, táplálhatja szervezetünket. Magyarországon főként az Őrségben és környékén ismert, a világon viszont a mai napig sok helyen főznek vele: az arab régióban, Skóciában és Ázsiában igencsak kedvelik.

Több ezer éve termesztik, már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. Európában kulcsfontosságú élelmiszer volt az ínséges időkben, főleg a burgonya megjelenése előtt, ezután szép lassan takarmánynövénnyé avanzsált.

Főként télen ajánlatos fogyasztani, hiszen olcsóbb, mint bármelyik más gyökérzöldség, és nagyon egészséges – arról nem is beszélve, mennyire finom! Fehérjében és szénhidrátban gazdag, vitamin-, illetve ásványianyag-tartalma is magas. A-, B1-, B2- és C-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül kalciumot és foszfort tartalmaz nagy arányban, rosttartalma magas, ezért emésztést serkentő és vértisztító hatással is rendelkezhet.

Leveleit a spenóthoz hasonlóan használhatjuk fel, amit érdemes is megtennünk, ugyanis még magasabb beltartalmi értékkel rendelkezik, mint a gumója: a benne található réz, vas, mangán, kalcium, A-, B6-, C-, E- és K-vitamin mind-mind segítségünkre lehetnek a hűvösebb évszakokban.

Íze leginkább mustáros-tormás, a retekre hajaz, állaga a karalábéhoz hasonlít.

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

search icon