A kenyér lelke

A kenyér lelke
A kenyér lelke

A SzilĂĄgysĂĄgbĂłl költözött SzĂ©kelyföldre, hogy a CsĂ­kszeredai Megyei SĂŒrgƑssĂ©gi KĂłrhĂĄz patolĂłgusakĂ©nt folytassa karrierjĂ©t, Ă©s hogy szĂ­nt vigyen a vĂĄros közössĂ©gi esemĂ©nyeibe, összekösse a barĂĄtokat Ă©s a csalĂĄdokat a vele szimbiĂłzisban Ă©lƑ CsĂŒti kovĂĄsza segĂ­tsĂ©gĂ©vel. IlyĂ©s Ágota hobbipĂ©kkel sĂŒtöttĂŒnk, Ă©s beszĂ©lgettĂŒnk a kenyĂ©r lelkĂ©rƑl. 

AkĂĄrcsak több szĂĄzezer ember, a jelenleg CsĂ­kszeredĂĄban Ă©lƑ, zilahi szĂŒletĂ©sƱ IlyĂ©s Ágota is a Covid-jĂĄrvĂĄny alatti karantĂ©nban kezdett kenyeret sĂŒtni Szabadfi Szabolcs (közismert nevĂ©n Szabi, a pĂ©k) motivĂĄlĂĄsĂĄra, amikor MagyarorszĂĄg az egymilliĂł pĂ©k orszĂĄga lett, annyi kĂŒlönbsĂ©ggel, hogy Ƒ azĂłta sem hagyta abba. Ma mĂĄr csak olyan ritka esetekben vĂĄsĂĄrol magĂĄnak kenyeret, ha elutazik, Ă©s kĂ©sƑn Ă©r haza, de mĂĄr erre is talĂĄlt megoldĂĄst: elƑre lefagyasztja. „Amikor Szabi karantĂ©nba kerĂŒlt, Ă©s otthonrĂłl kĂŒldte estĂ©nkĂ©nt a videĂłkat arrĂłl, hogyan kell kovĂĄszt nevelni, mi is beĂĄlltunk a sorba a hĂșgommal Ă©s a barĂĄtnƑmmel, Ă©s azĂłta is megvan mindenkinek a kovĂĄsza. Az enyĂ©met CsĂŒtinek hĂ­vjĂĄk, mert pont nagycsĂŒtörtökre lett Ă©letkĂ©pes” – mutatja lelkesen a befƑttes ĂŒvegben lapulĂł masszĂĄt. A kovĂĄszhoz nem kell mĂĄs, mint liszt, vĂ­z Ă©s tĂŒrelem, mert legalĂĄbb egy hĂ©tig kell nevelgetni. „Összekevered a lisztet a vĂ­zzel egy ĂŒvegben, lezĂĄrod, Ă©s kezded nĂ©zni. Egy nap mĂșlva a felĂ©t eldobod, teszel hozzĂĄ friss lisztet, Ă©s megint összekevered. A massza fejlƑdĂ©si ideje a konyha mikroklĂ­mĂĄjĂĄtĂłl Ă©s a mikroorganizmusoktĂłl fĂŒgg, Ă­gy nincs kĂ©t egyforma kovĂĄsz” – mondja Ágota. A kovĂĄsz fejlƑdĂ©si folyamatĂĄrĂłl rĂ©szletesebben itt olvashatsz.

IlyĂ©s Ágota elƑkĂ©szĂ­ti a tĂ©sztĂĄt.
FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin

„A kenyĂ©rsĂŒtĂ©s egyfajta fĂŒggƑsĂ©g! Kezdetben, amikor elƑször dagasztottam kenyeret, kevesebb vĂ­zzel prĂłbĂĄlkoztam, hogy könnyebben kezelhetƑ legyen a tĂ©szta, Ă©s jĂłl lehessen vele dolgozni, formĂĄzni. UtĂĄna rĂĄjöttem, hogy minĂ©l több vizet teszek bele, annĂĄl szivacsosabb lesz az ĂĄllaga, annĂĄl nagyobb buborĂ©kok lesznek benne, puhĂĄbb lesz, viszont nehezebb vele dolgozni. Valahogy az egyensĂșlyt kell megtalĂĄlni” – magyarĂĄzza. PĂ©ldĂĄul ha zsĂ­ros kenyeret akarunk enni, ne sĂŒssĂŒnk olyan kenyeret, amelybƑl kifolyhat a zsĂ­r, „döntsĂŒk el, hogy kenyeret vagy lyukat sĂŒtĂŒnk” – mondja kacagva. 

Ágota mĂĄr olyan szintre emelte a kenyĂ©rsĂŒtĂ©s mƱvĂ©szetĂ©t, hogy mĂĄr a szĂ©kelyföldi malmokat is felkutatta, hogy kiprĂłbĂĄlja azokat a liszteket, amelyek szĂĄmĂĄra a legmegfelelƑbbek. A bĂșzaliszt mellett fƑkĂ©nt teljes kiƑrlĂ©sƱ tönköly- Ă©s rozsliszteket hasznĂĄl nemcsak kenyerek, hanem bagettek, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek Ă©s kiflik sĂŒtĂ©sĂ©hez is. Tapasztalatai alapjĂĄn a csĂ­kszentdomokosi kenyĂ©rlisztre Ă©s a csĂ­kmadarasi tönkölyre eskĂŒszik.

Ízek, formĂĄk, szerelmek 

Ágota nagyon sokat kĂ­sĂ©rletezik a kenyerek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©vel Ă©s dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©vel. A sĂłs kenyerek közĂŒl a hagymĂĄs-kakukkfĂŒves az egyik kedvence, de nekem volt szerencsĂ©m korĂĄbban megkĂłstolni az aszalt paradicsomos, a sĂŒtƑtökös Ă©s a rozmaringos sĂŒlt krumplis kenyerĂ©t is, amely verhetetlen! Az Ă©des kenyerek közĂŒl a diĂłs-mazsolĂĄs nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvend a barĂĄtai körĂ©ben, miközben beszĂ©lgetĂŒnk, Ă©pp egy ilyent hajtogat össze, hogy vihesse reggel a szomszĂ©dba közös Ă©tkezĂ©sre. „Vörösborban ĂĄztatott aszalt szilvĂĄs-diĂłs kombinĂĄciĂłjĂș kenyereket is szoktam sĂŒtni, a lĂ©nyeg annyi, hogy ha szeretsz egy Ă­zvilĂĄgot, akkor azt a kenyĂ©rbe sĂŒtve is ugyanĂșgy fogod szeretni”. Majd hozzĂĄteszi: „voltak olyan agymenĂ©seim is, hogy a liszt egy rĂ©szĂ©t lecserĂ©ltem sötĂ©t kakaĂłporra, Ă©s tettem bele pirĂ­tott erdeimogyorĂł-darabokat, vajjal vagy ribizlilekvĂĄrral isteni!” 

Imådkozó kéz a kenyéren.
FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin

A lelkes hobbipĂ©k kenyerei nemcsak finomak, szĂ©pek is! Olyan pontossĂĄggal, mĂ©gis lĂ©gies könnyedsĂ©ggel, gyors mozdulatokkal vĂĄgja a tĂ©sztĂĄra a mintĂĄkat, hogy tapsolok lelkesedĂ©semben. „Nem feltĂ©tlenĂŒl fontos, hogy milyen mintĂĄja van a kenyĂ©rnek, de Ă©n Ășgy tekintek a tĂ©sztĂĄra, mint a festƑ a vĂĄsznĂĄra: rĂĄrajzolok mindent, ami Ă©ppen eszembe jut, annak fĂŒggvĂ©nyĂ©ben, mit akarok ĂŒzenni azzal a mintĂĄval, milyen alkalomra kĂ©szĂŒl: anyĂĄk napjĂĄra, keresztelƑre, hĂșsvĂ©tra, karĂĄcsonyra vagy pĂŒnkösdre. EhetƑ virĂĄgokkal is szoktam dĂ­szĂ­teni, kirakom Ƒket a tĂ©szta aljĂĄra, amit egyĂŒtt kelesztek velĂŒk. Amikor kiveszem a tĂ©sztĂĄt, bele vannak ragadva a virĂĄgok, Ă­gy sĂŒl meg a kenyĂ©r. Többek között szĂĄzszorszĂ©pet, ĂĄrvĂĄcskĂĄt, kankalint, a hagymĂĄk kĂŒlönbözƑ virĂĄgait, zsĂĄlyalevelet, sarkantyĂșka virĂĄgot szoktam hasznĂĄlni, de rengeteg ehetƑ növĂ©nyĂŒnk van! SĂŒtöttem reszelt almĂĄs-mĂ©zes-zabkĂĄsĂĄs kenyeret is, azt almaszeletekkel dĂ­szĂ­tettem.” Közben a sĂŒtƑben dagadĂł kenyĂ©r vĂ©konyan meghasad, de szerencsĂ©tlensĂ©gĂ©re nem a kijelölt vĂĄgĂĄsnĂĄl. Ágota azonnal felpattan a pengĂ©vel a kezĂ©ben, kikapja a sĂŒtƑbƑl, majd – miutĂĄn megdorgĂĄlja a kenyeret valahogy Ă­gy: „azt hiszed, ott hasadsz el, ahol akarsz?” – vĂĄg egy mĂ©lyebb „ösvĂ©nyt” a kenyĂ©rtĂ©szta oldalĂĄn, Ă©s elĂ©gedetten visszatolja a helyĂ©re.  

Nem ritkĂĄk a kĂŒlönleges formĂĄjĂș kenyerek sem.
FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin

A kenyér összeköt

„Nem sĂŒtök itthon hĂĄzi kenyeret pĂ©nzĂ©rt soha senkinek. Ez nĂĄlam alapelv! Abban a pillanatban, ahogy bekerĂŒl a pĂ©nz a törtĂ©netbe, ott a kenyĂ©rnek a lelke meg is halt” – vallja Ágota. FƑkĂ©nt barĂĄtoknak, ismerƑsöknek szokott sĂŒtni, de közössĂ©gi megmozdulĂĄsokon vagy adomĂĄnygyƱjtƑ esemĂ©nyeken is nagy sikereket aratnak a kenyerei. A Facebook-oldalĂĄn lĂ©trehozott „A kovĂĄsz összeköt” albumĂĄt mĂĄr sokan követik, a lĂĄtvĂĄnyos fotĂłknak köszönhetƑen szĂŒletett meg az igĂ©ny arra, hogy Ágota megtartsa az elsƑ kovĂĄszoskenyĂ©r-sĂŒtƑ kĂ©pzĂ©sĂ©t a csĂ­kszeredai csomagolĂĄsmentes ĂŒzletben. „Nagyon izgultam, hogy nekem, aki autodidakta mĂłdon tanultam meg a kenyĂ©rsĂŒtĂ©st, mĂĄsokat kell tanĂ­tanom. TĂ­z-tizenkĂ©t helyet hirdettĂŒnk meg, amelyek tĂ­z perc alatt beteltek, Ă©s mĂ©g hatvanan feliratkoztak vĂĄrĂłlistĂĄra!” – mesĂ©li. TermĂ©szetesen lĂ©teznek professzionĂĄlis kenyĂ©rsĂŒtƑ kĂ©pzĂ©sek SzĂ©kelyföldön, de azok ĂĄrai nagyon borsosak, Ă©s inkĂĄbb a szakma berkeibƑl kerĂŒlnek ki a rĂ©sztvevƑk. Ágota workshopjĂĄra a jelentkezĂ©si dĂ­j megegyezett az alapanyagok Ă©s a szakajtĂł (kis mĂ©retƱ kosĂĄr, amely a kenyerek formĂĄjĂĄt adja) ĂĄrĂĄval. UtĂłbbit minden rĂ©sztvevƑ hazavihette a megdagasztott tĂ©sztĂĄjĂĄval, hogy mĂĄsnap – miutĂĄn a tĂ©szta egy Ă©jszakĂĄt pihent a hƱtƑben – otthon megsĂŒsse a kenyerĂ©t.

Almås kenyér
FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin

„KiderĂŒlt, hogy van igĂ©ny arra, hogy az emberek megtanuljanak kenyeret sĂŒtni maguknak. A rĂ©sztvevƑk kaptak egy-egy kovĂĄszt is, amit azĂłta is nevelgetnek, Ă©s mai napig gyakran kĂŒldenek fotĂłkat a frissen sĂŒlt kenyereikrƑl.” Ágota azt tervezi, a jövƑben mĂ©g szervez hasonlĂł workshopokat a szabadideje fĂŒggvĂ©nyĂ©ben. VisszaemlĂ©kezik nagymamĂĄjĂĄra, aki gyakran sĂŒtött kenyeret, Ă©s tanĂ­totta a fiatalasszonyokat kenyeret dagasztani Ă©s kalĂĄcsot sĂŒtni. „AzĂ©rt adtĂĄk ĂĄt a tudĂĄst, hogy minĂ©l több ember tudjon kenyeret sĂŒtni, nem azĂ©rt, hogy hasznot hĂșzzanak belƑle.” 

Mint ahogy minden barĂĄti tĂĄrsasĂĄgban van egy humorista, egy vezetƑ vagy egy programszervezƑ, Ășgy Ágota a sĂŒti- Ă©s kenyĂ©rfelelƑs. „Vannak emberek, akiknek az a szeretetnyelve, hogy odafigyelnek arra, hogy legyen mit megenni egy esemĂ©nyen. Nekem is az etetĂ©s az egyik szeretetnyelvem” – mondja. Ezt csak igazolni tudom! Egy meleg hĂĄzikenyĂ©rrel indulok haza az Ășj barĂĄtnƑmtƑl.

search icon