

A SzilĂĄgysĂĄgbĂłl költözött SzĂ©kelyföldre, hogy a CsĂkszeredai Megyei SĂŒrgĆssĂ©gi KĂłrhĂĄz patolĂłgusakĂ©nt folytassa karrierjĂ©t, Ă©s hogy szĂnt vigyen a vĂĄros közössĂ©gi esemĂ©nyeibe, összekösse a barĂĄtokat Ă©s a csalĂĄdokat a vele szimbiĂłzisban Ă©lĆ CsĂŒti kovĂĄsza segĂtsĂ©gĂ©vel. IlyĂ©s Ăgota hobbipĂ©kkel sĂŒtöttĂŒnk, Ă©s beszĂ©lgettĂŒnk a kenyĂ©r lelkĂ©rĆl.
AkĂĄrcsak több szĂĄzezer ember, a jelenleg CsĂkszeredĂĄban Ă©lĆ, zilahi szĂŒletĂ©sƱ IlyĂ©s Ăgota is a Covid-jĂĄrvĂĄny alatti karantĂ©nban kezdett kenyeret sĂŒtni Szabadfi Szabolcs (közismert nevĂ©n Szabi, a pĂ©k) motivĂĄlĂĄsĂĄra, amikor MagyarorszĂĄg az egymilliĂł pĂ©k orszĂĄga lett, annyi kĂŒlönbsĂ©ggel, hogy Ć azĂłta sem hagyta abba. Ma mĂĄr csak olyan ritka esetekben vĂĄsĂĄrol magĂĄnak kenyeret, ha elutazik, Ă©s kĂ©sĆn Ă©r haza, de mĂĄr erre is talĂĄlt megoldĂĄst: elĆre lefagyasztja. âAmikor Szabi karantĂ©nba kerĂŒlt, Ă©s otthonrĂłl kĂŒldte estĂ©nkĂ©nt a videĂłkat arrĂłl, hogyan kell kovĂĄszt nevelni, mi is beĂĄlltunk a sorba a hĂșgommal Ă©s a barĂĄtnĆmmel, Ă©s azĂłta is megvan mindenkinek a kovĂĄsza. Az enyĂ©met CsĂŒtinek hĂvjĂĄk, mert pont nagycsĂŒtörtökre lett Ă©letkĂ©pesâ â mutatja lelkesen a befĆttes ĂŒvegben lapulĂł masszĂĄt. A kovĂĄszhoz nem kell mĂĄs, mint liszt, vĂz Ă©s tĂŒrelem, mert legalĂĄbb egy hĂ©tig kell nevelgetni. âĂsszekevered a lisztet a vĂzzel egy ĂŒvegben, lezĂĄrod, Ă©s kezded nĂ©zni. Egy nap mĂșlva a felĂ©t eldobod, teszel hozzĂĄ friss lisztet, Ă©s megint összekevered. A massza fejlĆdĂ©si ideje a konyha mikroklĂmĂĄjĂĄtĂłl Ă©s a mikroorganizmusoktĂłl fĂŒgg, Ăgy nincs kĂ©t egyforma kovĂĄszâ â mondja Ăgota. A kovĂĄsz fejlĆdĂ©si folyamatĂĄrĂłl rĂ©szletesebben itt olvashatsz.

FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin
âA kenyĂ©rsĂŒtĂ©s egyfajta fĂŒggĆsĂ©g! Kezdetben, amikor elĆször dagasztottam kenyeret, kevesebb vĂzzel prĂłbĂĄlkoztam, hogy könnyebben kezelhetĆ legyen a tĂ©szta, Ă©s jĂłl lehessen vele dolgozni, formĂĄzni. UtĂĄna rĂĄjöttem, hogy minĂ©l több vizet teszek bele, annĂĄl szivacsosabb lesz az ĂĄllaga, annĂĄl nagyobb buborĂ©kok lesznek benne, puhĂĄbb lesz, viszont nehezebb vele dolgozni. Valahogy az egyensĂșlyt kell megtalĂĄlniâ â magyarĂĄzza. PĂ©ldĂĄul ha zsĂros kenyeret akarunk enni, ne sĂŒssĂŒnk olyan kenyeret, amelybĆl kifolyhat a zsĂr, âdöntsĂŒk el, hogy kenyeret vagy lyukat sĂŒtĂŒnkâ â mondja kacagva.
Ăgota mĂĄr olyan szintre emelte a kenyĂ©rsĂŒtĂ©s mƱvĂ©szetĂ©t, hogy mĂĄr a szĂ©kelyföldi malmokat is felkutatta, hogy kiprĂłbĂĄlja azokat a liszteket, amelyek szĂĄmĂĄra a legmegfelelĆbbek. A bĂșzaliszt mellett fĆkĂ©nt teljes kiĆrlĂ©sƱ tönköly- Ă©s rozsliszteket hasznĂĄl nemcsak kenyerek, hanem bagettek, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek Ă©s kiflik sĂŒtĂ©sĂ©hez is. Tapasztalatai alapjĂĄn a csĂkszentdomokosi kenyĂ©rlisztre Ă©s a csĂkmadarasi tönkölyre eskĂŒszik.
Ăzek, formĂĄk, szerelmek
Ăgota nagyon sokat kĂsĂ©rletezik a kenyerek ĂzesĂtĂ©sĂ©vel Ă©s dĂszĂtĂ©sĂ©vel. A sĂłs kenyerek közĂŒl a hagymĂĄs-kakukkfĂŒves az egyik kedvence, de nekem volt szerencsĂ©m korĂĄbban megkĂłstolni az aszalt paradicsomos, a sĂŒtĆtökös Ă©s a rozmaringos sĂŒlt krumplis kenyerĂ©t is, amely verhetetlen! Az Ă©des kenyerek közĂŒl a diĂłs-mazsolĂĄs nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvend a barĂĄtai körĂ©ben, miközben beszĂ©lgetĂŒnk, Ă©pp egy ilyent hajtogat össze, hogy vihesse reggel a szomszĂ©dba közös Ă©tkezĂ©sre. âVörösborban ĂĄztatott aszalt szilvĂĄs-diĂłs kombinĂĄciĂłjĂș kenyereket is szoktam sĂŒtni, a lĂ©nyeg annyi, hogy ha szeretsz egy ĂzvilĂĄgot, akkor azt a kenyĂ©rbe sĂŒtve is ugyanĂșgy fogod szeretniâ. Majd hozzĂĄteszi: âvoltak olyan agymenĂ©seim is, hogy a liszt egy rĂ©szĂ©t lecserĂ©ltem sötĂ©t kakaĂłporra, Ă©s tettem bele pirĂtott erdeimogyorĂł-darabokat, vajjal vagy ribizlilekvĂĄrral isteni!âÂ

FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin
A lelkes hobbipĂ©k kenyerei nemcsak finomak, szĂ©pek is! Olyan pontossĂĄggal, mĂ©gis lĂ©gies könnyedsĂ©ggel, gyors mozdulatokkal vĂĄgja a tĂ©sztĂĄra a mintĂĄkat, hogy tapsolok lelkesedĂ©semben. âNem feltĂ©tlenĂŒl fontos, hogy milyen mintĂĄja van a kenyĂ©rnek, de Ă©n Ășgy tekintek a tĂ©sztĂĄra, mint a festĆ a vĂĄsznĂĄra: rĂĄrajzolok mindent, ami Ă©ppen eszembe jut, annak fĂŒggvĂ©nyĂ©ben, mit akarok ĂŒzenni azzal a mintĂĄval, milyen alkalomra kĂ©szĂŒl: anyĂĄk napjĂĄra, keresztelĆre, hĂșsvĂ©tra, karĂĄcsonyra vagy pĂŒnkösdre. EhetĆ virĂĄgokkal is szoktam dĂszĂteni, kirakom Ćket a tĂ©szta aljĂĄra, amit egyĂŒtt kelesztek velĂŒk. Amikor kiveszem a tĂ©sztĂĄt, bele vannak ragadva a virĂĄgok, Ăgy sĂŒl meg a kenyĂ©r. Többek között szĂĄzszorszĂ©pet, ĂĄrvĂĄcskĂĄt, kankalint, a hagymĂĄk kĂŒlönbözĆ virĂĄgait, zsĂĄlyalevelet, sarkantyĂșka virĂĄgot szoktam hasznĂĄlni, de rengeteg ehetĆ növĂ©nyĂŒnk van! SĂŒtöttem reszelt almĂĄs-mĂ©zes-zabkĂĄsĂĄs kenyeret is, azt almaszeletekkel dĂszĂtettem.â Közben a sĂŒtĆben dagadĂł kenyĂ©r vĂ©konyan meghasad, de szerencsĂ©tlensĂ©gĂ©re nem a kijelölt vĂĄgĂĄsnĂĄl. Ăgota azonnal felpattan a pengĂ©vel a kezĂ©ben, kikapja a sĂŒtĆbĆl, majd â miutĂĄn megdorgĂĄlja a kenyeret valahogy Ăgy: âazt hiszed, ott hasadsz el, ahol akarsz?â â vĂĄg egy mĂ©lyebb âösvĂ©nytâ a kenyĂ©rtĂ©szta oldalĂĄn, Ă©s elĂ©gedetten visszatolja a helyĂ©re.

FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin
A kenyér összeköt
âNem sĂŒtök itthon hĂĄzi kenyeret pĂ©nzĂ©rt soha senkinek. Ez nĂĄlam alapelv! Abban a pillanatban, ahogy bekerĂŒl a pĂ©nz a törtĂ©netbe, ott a kenyĂ©rnek a lelke meg is haltâ â vallja Ăgota. FĆkĂ©nt barĂĄtoknak, ismerĆsöknek szokott sĂŒtni, de közössĂ©gi megmozdulĂĄsokon vagy adomĂĄnygyƱjtĆ esemĂ©nyeken is nagy sikereket aratnak a kenyerei. A Facebook-oldalĂĄn lĂ©trehozott âA kovĂĄsz összekötâ albumĂĄt mĂĄr sokan követik, a lĂĄtvĂĄnyos fotĂłknak köszönhetĆen szĂŒletett meg az igĂ©ny arra, hogy Ăgota megtartsa az elsĆ kovĂĄszoskenyĂ©r-sĂŒtĆ kĂ©pzĂ©sĂ©t a csĂkszeredai csomagolĂĄsmentes ĂŒzletben. âNagyon izgultam, hogy nekem, aki autodidakta mĂłdon tanultam meg a kenyĂ©rsĂŒtĂ©st, mĂĄsokat kell tanĂtanom. TĂz-tizenkĂ©t helyet hirdettĂŒnk meg, amelyek tĂz perc alatt beteltek, Ă©s mĂ©g hatvanan feliratkoztak vĂĄrĂłlistĂĄra!â â mesĂ©li. TermĂ©szetesen lĂ©teznek professzionĂĄlis kenyĂ©rsĂŒtĆ kĂ©pzĂ©sek SzĂ©kelyföldön, de azok ĂĄrai nagyon borsosak, Ă©s inkĂĄbb a szakma berkeibĆl kerĂŒlnek ki a rĂ©sztvevĆk. Ăgota workshopjĂĄra a jelentkezĂ©si dĂj megegyezett az alapanyagok Ă©s a szakajtĂł (kis mĂ©retƱ kosĂĄr, amely a kenyerek formĂĄjĂĄt adja) ĂĄrĂĄval. UtĂłbbit minden rĂ©sztvevĆ hazavihette a megdagasztott tĂ©sztĂĄjĂĄval, hogy mĂĄsnap â miutĂĄn a tĂ©szta egy Ă©jszakĂĄt pihent a hƱtĆben â otthon megsĂŒsse a kenyerĂ©t.

FotĂł: SzilĂĄgyi Katalin
âKiderĂŒlt, hogy van igĂ©ny arra, hogy az emberek megtanuljanak kenyeret sĂŒtni maguknak. A rĂ©sztvevĆk kaptak egy-egy kovĂĄszt is, amit azĂłta is nevelgetnek, Ă©s mai napig gyakran kĂŒldenek fotĂłkat a frissen sĂŒlt kenyereikrĆl.â Ăgota azt tervezi, a jövĆben mĂ©g szervez hasonlĂł workshopokat a szabadideje fĂŒggvĂ©nyĂ©ben. VisszaemlĂ©kezik nagymamĂĄjĂĄra, aki gyakran sĂŒtött kenyeret, Ă©s tanĂtotta a fiatalasszonyokat kenyeret dagasztani Ă©s kalĂĄcsot sĂŒtni. âAzĂ©rt adtĂĄk ĂĄt a tudĂĄst, hogy minĂ©l több ember tudjon kenyeret sĂŒtni, nem azĂ©rt, hogy hasznot hĂșzzanak belĆle.â
Mint ahogy minden barĂĄti tĂĄrsasĂĄgban van egy humorista, egy vezetĆ vagy egy programszervezĆ, Ășgy Ăgota a sĂŒti- Ă©s kenyĂ©rfelelĆs. âVannak emberek, akiknek az a szeretetnyelve, hogy odafigyelnek arra, hogy legyen mit megenni egy esemĂ©nyen. Nekem is az etetĂ©s az egyik szeretetnyelvemâ â mondja. Ezt csak igazolni tudom! Egy meleg hĂĄzikenyĂ©rrel indulok haza az Ășj barĂĄtnĆmtĆl.