A kertészkedőknek csak egyharmada készít saját komposztot a kertjében
A kertészkedőknek csak egyharmada készít saját komposztot a kertjében

A Royal Horticultural Society (RHS) számára végzett felmérés szerint a kertészek mindössze 33%-a komposztálja a kerti vagy élelmiszerhulladékot, pedig a jótékonysági szervezet szerint ez egy ingyenes, egyszerű és fenntartható alternatíva a boltban vásárolt termékekkel, például a tőzegkomposzttal szemben.

Az 55 év felettiek körében sokkal többen vannak azok, akik nem komposztálnak, és azt állítják, hogy semmi sem késztetné őket arra, hogy elkezdjék, mint a fiatalabb korosztálynál, akik nyitottabbak az új ismeretek elsajátítása iránt.

Azok közül, akik nem készítenek saját komposztot, több mint egyharmaduk (36%) mondta, hogy a helyi önkormányzatok által támogatott vagy ingyenes komposztáló edények rávennék őket a komposztálásra, 17%-uk szerint a képzés és az online oktatóprogramok segítenének, minden tizedikük pedig azt mondta, hogy a zöld előnyökről alkotott világosabb elképzelés inspirálná őket.

Az RHS szerint a komposztálás régóta a kertészkedés szerves része, amely újrahasznosítja az élelmiszer- és kerti hulladékot, fontos talajjavító, segít csökkenteni a bolti komposztra való utaltságot, valamint élőhelyet és táplálékot biztosít az élővilág és a növények számára.

A felmérés eredményei szerint az otthoni komposztálással előállított komposzt átlagos mennyisége 280 liter, ami elegendő ahhoz, hogy öt négyzetméternyi kert talajszerkezetét javítsa. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy te is komposztálni kezdj, ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos igazgatója elmondta: „A komposztálás a kertészkedésnek olyan, mint a kenyérnek a vaj, mivel olcsó, egyszerű és fenntartható alternatívát kínál a boltban vásárolt talajjavító szerekkel szemben.

Forrás (independent)

search icon