A felégetett földek 20 éven belül visszatérhetnek a trópusi erdők közé

A felégetett földek 20 éven belül visszatérhetnek a trópusi erdők közé
A felégetett földek 20 éven belül visszatérhetnek a trópusi erdők közé

Az Amazonas gyors ütemű erdőirtásával kapcsolatos hírek elég komornak tűnnek. De most egy, a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány reménykeltő hírekkel szolgál: a korábban erdővel borított földterületek közel 80 százalékban visszanyerhetik az őshonos állapotukat, ha csupán 20 évig érintetlenül hagyják őket.

A kutatókat az érdekelte, hogy a másodlagos erdők milyen gyorsan tudnak újranőni. Másodlagos erdőknek az olyan területeket nevezzük, amelyek maguktól újranőnek, miután egy földterületet emberi használatra, általában növénytermesztésre vagy szarvasmarha-tenyésztésre kiirtottak.

A több mint 90 kutatóból álló nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a talaj kevesebb, mint 10 év alatt képes visszanyerni szinte teljesen az eredeti állapotát, a növényi funkciók kevesebb, mint 25 év alatt, a biomassza és a fajösszetétel pedig alig több mint egy évszázad alatt lesz újra a régi. Összességében a korábban kivágott földterületek mindössze 20 év alatt 78 százalékban visszanyernék eredeti állapotukat.

Az eredmények azt mutatják, hogy az erdők természetes módon történő újranövesztése jobb módja lehet a biológiai sokféleség védelmének és az éghajlati válság elleni küzdelemnek, mint új fákat telepíteni az ültetvényekre.

Forrás (ecowatch)

search icon