A kisgyermekkori asztma kialakulása már a méhen belüli fejlődés során is eldőlhet
A kisgyermekkori asztma kialakulása már a méhen belüli fejlődés során is eldőlhet

A légszennyezésről már korábban is ismert volt, hogy károsítja a magzatokat, mivel növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Egy nem rég az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt nagyobb mennyiségű apró légszennyező részecskének volt kitéve, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma.

A tanulmány a kormányok által nem szabályozott ultrafinom részecskék (UFP) hatását elemezte. Ezekről úgy gondolják, hogy még mérgezőbbek, mint a rutinszerűen ellenőrzött nagyobb részecskék, és szintén összefüggésbe hozták őket az asztmával. Az UFP-k forrásai közé tartoznak a járművek és a fatüzelésű égők, és több tízezer részecske található egy-egy kockacukor méretű városi levegőben. Úgy gondolják, hogy ezek a várandós anya tüdején keresztül a véráramba jutnak, és káros gyulladást okoznak. Valószínűleg a méhlepényen keresztül a magzat keringésébe is bekerülnek.

Az UFP-ket más hatásokkal is összefüggésbe hozták, többek között az agydaganattal, és a kutatók szerint ezen egészségügyi hatások kimutatásának jobb mérést és intézkedéseket kell ösztönöznie a döntéshozóknak a szennyezett levegő csökkentése érdekében.

Kutatásunk fontos korai lépés a bizonyítékbázis megteremtésében, amely az UFP-knek való kitettség jobb nyomon követéséhez és végső soron a szabályozáshoz vezethet. A gyermekkori asztma továbbra is globális járvány marad, amely valószínűleg tovább fog növekedni a részecskés légszennyezésnek a klímaváltozás hatásai miatt várhatóan növekvő expozíciójával.

mondta Rosalind Wright professzor, a New York-i Mount Sinai Icahn School of Medicine munkatársa, a kutatás vezetője.

Wright szerint a magzatok különösen érzékenyek arra az oxidatív stresszre, amelyet a szennyező részecskék okoznak a testszövetekben. A légszennyezés már eddig is ismert volt arról, hogy károsítja a magzatokat azáltal, hogy növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, egy 2019-es tanulmány pedig arról számolt be, hogy a légszennyezés a terhes nők számára ugyanolyan káros a vetélés kockázatának növelésében, mint a dohányzás. A légszennyező részecskéket nemrég a placenták magzati oldalán is felfedezték.

Az új vizsgálatban 400 anyát és gyermeküket követték nyomon a terhesség alatt és utána Bostonban. Az UFP-k, azaz a 0,1 mikrométernél kisebbek szintje köbcentiméterenként körülbelül 10 000 és 40 000 között mozgott. A kutatók megállapították, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az anyja a terhesség alatt 30 000/cm3 -es szintnek volt kitéve, körülbelül négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki asztma, mint azoknál, akiknek az anyja 15 000/cm3 -es szintnek volt kitéve. Ez a szennyezettségi különbség nagyjából akkora változás, mint amikor egy mellékutcából egy forgalmas útra lépünk.

A legtöbb asztma diagnózisa a gyermekeknél közvetlenül hároméves koruk után történt, és összességében a csecsemők 18%-ánál alakult ki asztma. A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, többek között az anyák életkorát és az elhízást valamint az egyéb légszennyező anyagokat is. Az eredmények azt is megmutatták, hogy a terhesség azon szakasza, amikor a magzatok a legérzékenyebbek voltak az UFP-expozícióra, különbözött a férfi és a női magzatok között, ami valószínűleg arra utal, hogy az UFP-k beavatkoztak a hormonális rendszerbe.

Azon kívül, hogy elkerüljük az erősen szennyezett helyeket, a tüdőgyógyász azt javasolja, hogy fontoljuk meg az antioxidánsok szedését, mivel ezek bizonyítottan csökkentik a részecskeszennyezés okozta gyulladást.

(Guardian)

(fotó: pixabay – InspiredImages)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon