A klímafáradtság veti vissza az éghajlatvédelmi fellépéseket
A klímafáradtság veti vissza az éghajlatvédelmi fellépéseket

Egy új kutatás egy aggasztó tendenciára mutat rá. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására irányuló évtizedes felhívások az egész világon éghajlati fáradtsághoz vezettek. Mindeközben a válság egyre súlyosabbá vált, állapítja meg egy új kutatás.

A tudósok évtizedek óta szólítanak fel az éghajlatváltozás elleni fellépésre, és ez a folyamatos erős behatás már érezteti hatását, állapította meg a Gallup World Risk Poll friss felmérése. Világszerte az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak tavaly 1,5 százalékkal csökkentek emiatt, pedig a helyzet azóta csak rosszabb lett.

A politikai döntéshozóknak, a vállalkozásoknak, a kutatóknak és a társadalom szélesebb rétegeinek együtt kell gondolkodniuk, hogy összehangolt globális stratégiát dolgozzanak ki

– mondta Steve Fletcher, a Portsmouthi Egyetem professzora.

Az érdeklődés visszaesése azokban az országokban következett be, ahol a legnagyobb szükség van az éghajlatvédelmi intézkedésekre. Kínában, a világ legnagyobb éghajlatszennyezője esetében az éghajlati válsággal kapcsolatos aggodalmak a 2019-es számokhoz képest három százalékponttal csökkentek. Ugyanakkor a fogyasztók mindössze 20 százaléka mondta azt, hogy szerintük ez a kérdés azonnali figyelmet igényel. Azokban a régiókban, ahol az ökológiai veszélyek a legsúlyosabbak, az aggodalom a legalacsonyabb. A Közel-Keleten csak 24,7 százalék mutatott aggodalmat, Észak-Afrikában pedig 39,1 százalék.

Más kutatások a közelmúltban azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos kutatásoktól változnak-e a meggyőződések. Ezek szerint a klímaváltozással kapcsolatban hatból öt amerikai lehet egyáltalán érdekelt a témában, beleértve az ember okozta klímaváltozást elutasítókat, illetve azokat, akik attól a leginkább tartanak.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy ezek a meggyőződések mennyi ideig maradnak meg. Az éghajlatváltozással kapcsolatban leginkább elutasítók és kételkedők esetében halványultak el a legkevésbé a meggyőződések, ami azt jelenti, hogy továbbra is kételkedők, vagy elutasítóak maradtak az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Az éghajlatváltozás azonban áldozatokat követel. Az Institute for Economics and Peace friss adatai szerint világszerte már több mint 750 millió ember tapasztalja az éghajlatváltozás hatásait, beleértve a vízhiányt, a megnövekedett légszennyezést és az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés egyre növekvő hiányát.

A kutatás megállapításai után a Globális Műanyagpolitikai Központ (GPPC) arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy a műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló, hamarosan megkötendő globális szerződés részeként 2040-re nettó nullás célt tűzzön ki a műanyagszennyezés tekintetében. Az ENSZ műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló globális szerződésének nincs meghatározott célja, erről még tárgyalnak a 200 tagországgal.

(forrás: greenqueen.com)

search icon