A klímaválság akár 216 millió embert kényszeríthet költözésre 30 éven belül, ha nem cselekszünk azonnal
A klímaválság akár 216 millió embert kényszeríthet költözésre 30 éven belül, ha nem cselekszünk azonnal

A Világbank Groundswell – Felkészülés a belső éghajlati migrációra című legfrissebb jelentése szerint 2050-re legalább 216 millió embernek világszerte el kell majd vándorolniuk saját országukon belül a túlélés érdekében a klímaváltozás miatt.

A jelentés modellezi, hogy hány embert érintenek majd az éghajlatváltozás “lassan jelentkező” hatásai, és kik lesznek kénytelenek elhagyni azokat a területeket, ahol egyre nagyobb vízhiány, alacsonyabb terméshozam és tengerszint-emelkedés várható. Egyre több olyan hely lesz, ahol az élet teljesen lehetetlenné válik, akár a földterület elvesztése, akár szélsőséges időjárási események miatt, vagy mert a térség hőmérséklete egyszerűen túl magas ahhoz, hogy az emberi szervezet elviselje, bár ezek a területek nem szerepelnek a modellben.

Például olyan városokban, mint Jordánia fővárosa, Ammán, a jemeni Áden és Bagdad, valamint a Földközi-tenger keleti részén fekvő más országok és Irán és Irak déli területei, az előrejelzések szerint nőni fog azon napok száma, amikor a hőmérséklet meghaladja az emberi tűrőképesség küszöbértékét. Ez jelenleg még csak két területen jellemző: Pakisztánban és az Egyesült Arab Emírségekben.

A jelentés egy 2018-as jelentés aktualizált változata, amely több régiót is magában foglal, és amely azt jósolta, hogy a változó éghajlat következtében 143 millióan kényszerülnek majd belső migrációra. A friss jelentés arra összpontosít, hogy az éghajlatváltozás következtében hányan kényszerülnek majd az országon belüli költözésre Latin-Amerikában, a szubszaharai Afrikában, Észak-Afrikában, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, valamint Dél-Ázsiában. A külső migrációra nem tértek ki ezúttal a kutatók.

Reménykeltő ugyanakkor, hogy a számok akár 80 százalékkal, 44 millióra is csökkenhetnek, ha már most lépéseket teszünk a kibocsátás csökkentése, az emberek éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítése és a szükséges migrációra való felkészülés érdekében.

Várhatóan több országban alakulnak ki olyan gócpontok, ahonnan sokan mennek el az éghajlatváltozás miatt, illetve, ahová mennek, nevezetesen a nagyvárosi központokba. Vietnamban például a tengerszint emelkedése miatt várhatóan sokan fognak a Mekong-deltából a fővárosba, Hanoiba költözni.

A kutatócsoport szerint fontos, hogy ezt a belső migrációt úgy kezeljék, hogy a beáramlással szembesülő helyek is képesek legyenek megbirkózni vele, és hogy az emberek a menekülés helyett méltóságteljesebb módon mozoghassanak. A szakemberek felhívták a figyelmet a hosszútávú tervezés szükségességére annak érdekében, hogy a belső migráció ne legyen stressz által vezérelt, tervezetlen mozgás, amely különböző válságokhoz vezethet.

(Telegraph)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon