A klímaváltozás elérte a Mount Everest csúcsát!

A klímaváltozás elérte a Mount Everest csúcsát!
A klímaváltozás elérte a Mount Everest csúcsát!

A Föld legmagasabb hegységének legmagasabban fekvő gleccsere a hőmérséklet emelkedésével rohamosan visszahúzódik – derül ki egy új kutatásból, amely az ember által okozott éghajlatváltozás méretét és hatókörét mutatja be.

A Mount Everest tetején található South Col gleccsert egykor hó borította, amely visszaverte a napfényt és szigetelte az alatta lévő jégtömeget. Az elmúlt évtizedek hóvesztesége miatt azonban a jég szabadon maradt, ami gyors elvékonyodáshoz vezetett.

A tudósok elemezték a gleccserből gyűjtött 10 méteres jégmagot, valamint az időjárási állomásokról, műholdfelvételekről és más feljegyzésekből származó adatokat. Megállapították, hogy az 1990-es évek óta a South Col gleccser a felére zsugorodott, és jégtömege a becslések szerint 55 méterrel vékonyodott. A kutatók szerint a melegebb hőmérséklet, az alacsonyabb páratartalom és a hevesebb szelek okozták a csökkenést.

Tanulmányunk rámutat a hóval borított felszínek által biztosított kritikus egyensúlyra és a hótakaró kimerülésével a magashegyi gleccserrendszerekben bekövetkező veszteségek lehetőségére” – írják a szerzők. „Az Everest legmagasabb gleccsere ennek a kényes egyensúlynak az őrszemeként szolgált, és megmutatta, hogy még a Föld tetejére is hatással van az emberi eredetű források okozta felmelegedés.”

A South Col elvékonyodása baljós jel annak a több mint 200 millió embernek, akik az ázsiai magashegységek gleccsereinek olvadékvizétől függenek. Rávilágít arra is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a Mount Everestre induló jövőbeli expedícióknak, mivel az olvadás egyre több lavinát okoz.

Forrás (enn.com)

search icon