A klímaváltozás elleni fellépésnek gazdasági haszna is van
A klímaváltozás elleni fellépésnek gazdasági haszna is van

A University College London és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) kutatásai szerint a klímaváltozás miatti kárenyhítés költségei 2070-ben világszerte akár 4600 milliárd dollárt is elérhetik, ha addig ugyanannyi üvegházhatású gázt termelünk, mint most. A könnyebb érthetőség kedvéért ez 1,4 milliószor egymilliárd forint, ami a 2019-es teljes magyar GDP 29-szerese.

2200-ra pedig több, mint hatszor ekkora, 30 ezer milliárd dollár lehet a helyreállítás költsége, ha minden így folytatódik, mint eddig, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbbak lehetnek.

A kutatás a fenyegető környezeti károk helyett az általuk okozott költségekre  összpontosított, például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítésére.

A kutatók a lehetséges jó forgatókönyvvel is számoltak, a párizsi klímaegyezmény célkitűzésével, mely a globális felmelegedés mértékének jóval 2 Celsius-fok alatt tartását jelenti. Eszerint ha sikerül tartani ezeket a célszámokat, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei elérnék az 1800 milliárd dollárt, majd azt követően is hasonló szinten stagnálnának.

Az eredeti tanulmányt szemléltető ábrákkal itt lehet elolvasni.

(hvg.hu)

search icon