A klímaváltozás felelős a globális felmelegedés miatti halálozások több mint harmadáért
A klímaváltozás felelős a globális felmelegedés miatti halálozások több mint harmadáért

A klímaváltozás emberi költségeit kiszámító legújabb a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világon évente bekövetkező hőség okozta halálesetek több mint egyharmada közvetlenül a globális felmelegedésnek tudható be. A kutatásban 1991 és 2018 között a világ 732 városában bekövetkezett hőség miatti halálesetet vizsgálták, és kiszámították, hogy ezek 37%-a az ember által előidézett felmelegedés okozta magasabb hőmérsékletre vezethető vissza. Ez évente körülbelül 9700 embert jelent csak ezekből a városokból, tehát világszerte jóval nagyobb tömegről van szó.

A klímaváltozás okozta hőség miatti halálozás legnagyobb százalékban a dél-amerikai városokban fordult elő, de Dél-Európában és Dél-Ázsiában is gyakori a jelenség. A kutatók szerint a brazíliai Sao Paulóban halt meg a legtöbb, évente átlagosan 239 ember az éghajlattal összefüggő hőségben. Emellett az Egyesült Államokban a hőség okozta halálesetek mintegy 35%-a az éghajlatváltozásra vezethető vissza, ami összesen több mint 1100 halálesetet jelent évente mintegy 200 amerikai városban.

A kutatást nagyon izgalmas módszertannal végezték: A kutatók 732 város több évtizedes halálozási adatait felhasználva rajzoltak fel görbéket, amelyek részletezik, hogyan változik az egyes városok halálozási aránya a hőmérséklet függvényében, és hogyan változnak a hőség miatti halál görbék városonként. A cikk egyik szerzője, Ana Vicedo-Cabrera, aki a svájci Berni Egyetem Szociális és Prevenciós Orvostudományi Intézetének epidemiológusa szerint egyes városok jobban alkalmazkodnak a hőséghez, mint mások a légkondicionálás, a kulturális tényezők és a környezeti feltételek miatt.

Ezt követően a kutatók a megfigyelt hőmérsékleteket 10 olyan számítógépes modellel hasonlították össze, amelyek egy klímaváltozás nélküli világot szimulálnak, ahol nincs jelen az ember okozta felmelegedés. Ezt a tudományosan elfogadott technikát alkalmazva a 732 város egyedi hőség miatti halálozási görbéire a tudósok kiszámították az éghajlatváltozásból eredő halálesetek arányát.

(APNews)

(fotó: pexels – Min An)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon