Elhúzódik az allergiaszezon a klímaváltozás miatt
Elhúzódik az allergiaszezon a klímaváltozás miatt

Sok negatív változást írhatunk a klímaváltozás számlájára, melyeket lehet csak pár éven belül érzünk majd meg a saját bőrünkön, amerikai kutatók azonban most egy olyan hatást bizonyítottak be, amely már most is befolyásolja sokunk életminőségét.

A hétfőn a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felmelegedés és a légkörben a szén-dioxid magasabb szintje miatt az észak-amerikai pollenszezon 1990 óta átlagosan 20 nappal korábban kezdődött, és átlagosan 21 százalékkal több pollent eredményezett.

Az elemzésbe 60 pollen-gyűjtő állomás adatait vonták be az Egyesült Államokban és Kanadában illetve klímamodellezést is használatak.

Egyre melegebbek a telek és a tavaszok, és egyre korábban is keződik a tavasz, ami mind ehhez vezet. Ez egy nagyon világos példa arra, hogy a klímaváltozás lényegében már itt van minden lélegzetvételünkben. Az egészségügyi hatások már velünk vannak, és ez valószínűleg csak rosszabb lesz.

mondta William Anderegg, a Utahi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője, aki személyesen is érintett a kutatásban, hiszen ő is szénanáthás.

A virágok által kibocsátott apró pollenek többeknél okoznak szezonális allergiát, ami tüsszügéssel, viszektő és vörös szemekkel illetve orrfolyással is járhat. Emellett az allergiaszezon több krónikus betegségre is negatívan hathat, többek között az asztmára, ez pedig akár befolyásolhatja az iskolai teljesítményt, sőt akár tovagyűrűző gazdasági hatásai is lehetnek.

(New York Times és Guardian)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon